Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Skavsår på armbågarna

Informatör Militära Orienteringsskyttesektionen

...är ett tecken på att man har spenderat tid i liggande skjutställning. Men det är också lite av en lyxskada när man har det så bra som man kan ha på Sävsjö skyttecenter. Civila orienteringsskyttet hade bestämt sig för att ha läger, och även några militära utövare tog chansen och klev ur uniformen för att få möjlighet att få träna extra en helg.

I Sävsjö finns det en inomhushall på femtio meter med monitorer, det betyder att man kan träna precision utan att bli störd av ojämna underlag, väder och vind. Man sparar såklart också tid på att man inte behöver springa 100 meter och markera – och du får också dina resultat svart på vitt på sekunden! Riktigt roligt för orienteringsskyttar som oftast spenderar tid på provisoriska skjutbanor i alla sorters situationer.

Att ha monitor ger svar direkt, men det kan också vara utmanande att hålla koncentrationen när man vet på millimetern hur man sköt. (3,7 eller högre är träff i stående och 8,3 eller högre är träff i liggande).

Men tro inte att det bara är att ligga och mysa på en matta när man tränar orienteringsskyttets skytte! Självklart måste man ut och springa också. Under helgens första dag avslutades verksamheten på eftermiddagen när solen fortfarande sken, så att alla utövare kunde ge sig ut och springa av sig. Smålands högland bjöd på det finaste vädret och trevlig flack löpning som passade alla. Dag två var vädret fortfarande bra, men löpning sattes i relation till skyttet, med utmaningen att gå in med så hög puls som möjligt på mattan. Plötsligt kändes inte skyttet lika stabilt och hallen hade lika bra kunnat vara en blåsig åker i Danmark. Men efter ett par vändor hade de flesta fått upp ögonen för vilken puls som kunde vara gynnsam för skyttet för att inte samtidigt förlora för mycket tid i löpningen.

Ett stort tack ges som vanligt till de eldsjälar som gör läger och tävlingar möjliga i en sport som denna, och nu blickar vi framåt mot landskamper, internationella tävlingar och såklart VM! Träna hårt och välkommen att prova på denna sport, som anställd i försvaret eller som civil!

 

Vill du prova på orienteringsskytte? läs mer på orienteringsskytte.se. Är du intresserad av ett jobb i försvarsmakten? se forsvarsmakten.se. För mer information om Sävsjö Skyttecenter, se savsjoskyttecenter.se.

Personlig blogg

I denna blogg möter du orienteringsskyttar anställda i Försvarsmakten, på träning, tävling och ibland i vardagen. Välkommen att få inblick i en klassiskt militär sport - som idag är en riktig utmaning för alla!

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *