Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Svenskarna tackar för sig

Magnus Lindstedt

Emellanåt anordnas ”Soap Box Sessions” ombord på HNLMS Johan de Witt. Enligt nederländarna går det inte riktigt att översätta ordets rätta betydelse men vi skulle nog ha kallat det en besättningsgenomgång. Genomgångarna genomförs inför varje hamnbesök och innan någonting speciellt ska hända ombord. I dag var det sista gången under denna sjötur som genomgången arrangerades.

Traditionsenligt tas de gamla gradbeteckningarna av med någon med högre grad. Foto: Mattias Nurmela/Combat Camera/Försvarsmakten

Traditionsenligt tas de gamla gradbeteckningarna av med någon med högre grad.
Foto: Mattias Nurmela/Combat Camera/Försvarsmakten

Mötet började med att sekonden, kommendörkapten Ron Twuijver, gick igenom fartygets kommande verksamhet och därefter fick fartygschefen, kommendör René Luyckx, möjlighet belöna ett par besättningsmedlemmar som utmärkt sig särskilt bra. Några fick till och med en befordran.

Jean-Paul Vandervet tar emot en gåva från Anders Åkermark. Foto: Mattias Nurmela/Combat Camera/Försvarsmakten

Jean-Paul Vandervet tar emot en gåva från Anders Åkermark.
Foto: Mattias Nurmela/Combat Camera/Försvarsmakten

Till slut fick kontingentschefen, överstelöjtnant Anders Åkermark, ta till orda. Under hela insatsen har den svenska styrkan varit underställd den nederländska fartygschefen. Med två undantag – de nederländska soldaterna Jeroen van Gerven och Jean-Paul Vandervet som har tjänstgjort som signalister på de svenska stridsbåtarna. Jeroen och Jean-Paul fick därför ta emot ett särskilt tack från Anders och chefen för stridsbåtstroppen, förste sergeant Erik Utterström. Anders fick också möjlighet att överräcka en gåva till fartyget – en specialgjord tavla för att uppmärksamma våra nästan fyra och en halv månad tillsammans.

Specialdesignad av drifstödsgruppen och helikopterunderhållsplutonen. Foto: Mattias Nurmela/Combat Camera/Försvarsmakten

Specialdesignad av drifstödsgruppen från amfibieenheten och helikopterunderhållsplutonen.
Foto: Mattias Nurmela/Combat Camera/Försvarsmakten

Nu är det bara några dagar kvar innan vi kommer hem och det vore en underdrift att säga att vi längtar hem.

Personlig blogg

Bloggen Operation Atalanta skrivs av det svenska insatsförbandet ME 04.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *