Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Surface Search

Magnus Lindstedt

HNLMS Johan de Witt är på väg hem men besättningen är alltjämt vaksam. Därför genomför vi fortfarande övningar och helikopteroperationer. För att skapa sig en omvärldsuppfattning och genomföra ytspaning används därför helikoptrarna för något som kallas ”Surface Search”.

NH90 har helelektronisk styrning och ett skrov i kompositmaterial. Foto: Mattias Nurmela/Försvarsmakten

NH90 har helelektronisk styrning och ett skrov i kompositmaterial.
Foto: Mattias Nurmela/Försvarsmakten

Tidigare har vi skrivit om den svenska helikoptern (Helikopter 15). Det är Försvarsmaktens lättaste helikopter och den är i första hand är den avsedd för träning och utbildning men den kan även sättas in i skarpa insatser både nationellt och internationellt. Det är till exempel tredje gången som helikoptern används i Operation Atalanta.

Skillnaden mellan de svenska och nederländska NH90 är farmförallt kabinhöjden och möjligheten att automatiskt fälla in huvud- och stjärtrotor. Foto: Mattias Nurmela/Försvarsmakten

Skillnaden mellan de svenska och nederländska NH90 är farmförallt kabinhöjden och möjligheten att automatiskt fälla in huvud- och stjärtrotor.
Foto: Mattias Nurmela/Försvarsmakten

Nederländerna använder istället en helikopter av typen NH90. Det är en medeltung helikopter som kan användas för bland annat tunga transporter och räddningsaktioner i svårtillgängliga områden och till sjöss. På grund av sin storlek har den också längre räckvidd. Sverige har också anskaffat samma helikoptertyp, Helikopter 14, dock med vissa modifikationer. Nederländernas variant av NH90 kallas dessutom NATO Frigate Helicopter (NFH).

Några ur den svenska styrkan fick möjlighet att följa med under ett ytspaningspass. Foto: Mattias Nurmela/Försvarsmakten

Några ur den svenska styrkan fick möjlighet att följa med under ett ytspaningspass.
Foto: Mattias Nurmela/Försvarsmakten

Personlig blogg

Bloggen Operation Atalanta skrivs av det svenska insatsförbandet ME 04.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *