Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Nederländsk erkänsla

Magnus Lindstedt

Jodå, vi gör andra saker än att få medaljer men igår var det dags igen.

För svensk personal i internationell insats är det vanligt att varje soldat eller sjöman föräras Försvarsmaktens medalj för internationella insatser och i många fall en insatsspecifik medalj. Under denna insats är det lite speciellt. Eftersom den svenska styrkan har tjänstgjort under nederländskt befäl fick styrkan även ta emot en tredje medalj: Nederländernas medalj för fredsoperationer.

Sveriges ambassadör i Jordanien, Helena Gröndahl Rietz, fick äran att medaljera både svenskar och nederländare under ceremonin. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

Sveriges ambassadör i Jordanien, Helena Gröndahl Rietz, fick äran att medaljera både svenskar och nederländare under ceremonin.
Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

HNLMS Johan de Witts har gjort ett hamnstopp i Aqaba i Jordanien de senaste dagarna. I samband med besöket genomfördes medaljceremonin. För att markera hur viktig insatsen är för Nederländerna delades den nederländska medaljen ut av försvarsministern Jeanine Hennis-Plasschaert.
– Jag vet att svenskarna tycker att vi är lite märkliga som äter chokladkräm och strössel på smörgåsen och att det har funnits utmaningar med vårt samarbete men från vår sida är detta en succé och vi ser fram emot nästa samarbete, säger Jeanine.

Fartygschefen, kommendör René Luyckx, chefen för den nederländska marinen, generalmajor Rob Verkerk och försvarsministern Jeanine Hennis-Plasschaert inspekterade styrkan. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

Fartygschefen, kommendör René Luyckx, chefen för den nederländska marinen, generallöjtnant Rob Verkerk och försvarsministern Jeanine Hennis-Plasschaert inspekterade styrkan.
Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

Eftersom det svenska och nederländska bilaterla samarbetet är unikt och för att uppmärksamma att det genomförs på samma nivå var även Sveriges ambassdör i Jordanien, Helena Gröndahl Rietz, inbjuden till ceremonin för att dela ut den nederländska medaljen.

Helena Gröndahl Rietz fick en guidad tur på fartyget, stridsbåtarna och de svenska helikoptrarna. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

Helena Gröndahl Rietz fick en guidad tur på fartyget, stridsbåtarna och de svenska helikoptrarna.
Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

 

 

Personlig blogg

Bloggen Operation Atalanta skrivs av det svenska insatsförbandet ME 04.

1 kommentar

  • Per Skantz 12 maj 2015 22:14

    Tack för Er insats. Bra jobbat!

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *