Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Helikopterövningar

Magnus Lindstedt

– Now hear this... precautionary land on deck. All personnel are to gather at assembly stations according to emergency card. That is all.

Den sjöoperativa versionen av Helikopter 15 är bland annat utrustad med luftkonditionering. Foto: Mattias Nurmela/Försvarsmakten

Den sjöoperativa versionen av Helikopter 15 är bland annat utrustad med luftkonditionering.
Foto: Mattias Nurmela/Försvarsmakten

Under dagen ljuder högtalarsystemet gång på gång. Nu är det hög tid att drilla både besättning och passagerare i rutinerna ombord. Allting ska övas – fartygets övergivande, brandbekämpning, motorhaveri och nödlandning med helikopter.

Den svenska helikopterpersonalen övar tillsammans med den nederländska för att hitta rutiner och lära sig hur respektive nationers utrustning fungerar. De svenska helikoptrarna är nämligen inte ensamma ombord. Här finns dessutom en nederländsk helikopter av typen NH 90 (den svenska benämningen är Helikopter 14).

Den svenska helikopterpersonalen utnyttjar tiden till övning och förberedelser. Foto: Mattias Nurmela/Försvarsmakten

Den svenska helikopterpersonalen utnyttjar tiden till övning och förberedelser.
Foto: Mattias Nurmela/Försvarsmakten

Det är tredje gången som Helikopter 15 används i Operation Atalanta men ursprungligen köptes den faktiskt in som en utbildningsplattform för Helikopter 14. Helikopter 15 är Försvarsmaktens lättaste helikopter och för nya piloter och besättningar är det betydligt enklare att öva procedurer och manövrar med en lätt helikopter i stället för en fullstor.

De tre kronorna finns på alla Försvarsmaktens luftfartyg. Tidigare fanns de även på ubåtarna. Foto: Mattias Nurmela/Försvarsmakten

De tre kronorna finns på alla Försvarsmaktens luftfartyg. Tidigare fanns de även på ubåtarna.
Foto: Mattias Nurmela/Försvarsmakten

Det är tredje gången som Helikopter 15 tjänstgör i Operation Atalanta men första gången som den baseras på en utländsk plattform.

Personlig blogg

Bloggen Operation Atalanta skrivs av det svenska insatsförbandet ME 04.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *