Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Kapat fartyg sjönk utanför Somalias kust

Magnus Lindstedt

Ett av de två kapade fartygen, MV Albedo från Malaysia, som hålls av Somaliska pirater sjönk tidigt på morgonen den 7 juli. MV Albedo kapades den 26 november 2010, 900 nautiska mil utanför Somalias kust och har sedan dess varit i piraternas händer. För tillfället är det osäkert vad som hänt med de 15 besättningsmedlemmar som tillhörde fartyget.

Det kapade fartyget MV Albedo någon dag innan hon sjönk. Foto Försvarsmakten

Det kapade fartyget MV Albedo någon dag innan hon sjönk. Foto Försvarsmakten

Då MV Albedo sjönk befann sig inte HMS Carlskrona i det området. För närvarande finns andra enheter från Operation Atalanta i området för att övervaka och leta efter eventuella överlevande.

EU:s marina styrka har som uppgift att eskortera och skydda FN:s mattransporter i Indiska Oceanen och Adenviken utanför Somalias kust samt bidra till att skydda handelssjöfarten som passerar genom Adenviken. Styrkan har också som uppgift att förebygga, avvärja och förhindra piratverksamhet.

HMS Carlskrona ingår i EU:s marina insats Operation Atalanta fram till och med den 6 augusti.

Personlig blogg

Bloggen Operation Atalanta skrivs av det svenska insatsförbandet ME 04.

3 kommentarer

  • Lisa 10 juli 2013 20:03

    Klart alla instanser gjort vad som det har kunnat. ..

  • operationatalanta 10 juli 2013 15:39

    Hej Björn, Det är rätt att kaparna har haft fartyget i nästan 2,5 år. När väl kaparna har tagit ett fartyg så skulle det vara en stor risk att försöka frita besättningen. Det vi minst vill är att äventyra besättningens liv. Jag kan inte i detalj svara för vad som gjorts för att få fartyget och besättningen fria under den här tiden men normalt är det rederiet eller ägarna till fartyget som har att förhandla med kaparna om en eventuell lösensumma. Klart är att det är väldigt tragiskt det som skett. Hälsningar Anders Kallin Informationschef ME03

  • Björn 10 juli 2013 11:34

    Förstår jag artikeln rätt så har alltså piraterna haft det här stora fartyget i över 2,5 år - med kidnappad besättning - utan att någon har gjort något åt det!?

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *