Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Möt månadens musiker- Simon Fröh, tuba

mmk

Här kommer trettioåttonde inlägget i serien

”Möt Månadens Musiker”

om musikerna i Marinens Musikkår, MMK.

Trettioåttonde ut är Simon Fröh, tuba

Foto: Katja Wisén 2020

Vad har du hunnit med före din anställning?

Jag har frilansat som tubaist i tio år och spelat med de flesta orkestrar runtom i Sverige och Danmark. Jag har råkat ut för alla möjliga spelningar och situationer, allt ifrån att iklädd fågelkostym medverka i ett barnprogram till att göra blixtinhopp i operadiket. Just när man tror att man har upplevt allt i branschen kan det dyka upp något ännu mer udda och oförutsett. Musikerlivet är spännande.

Var har du studerat musik?

Jag fick min grundläggande musikalisk skolning på Kommunala Musikskolan i Motala. Därefter fortsatte jag studera vid Ingesunds Folkhögskola för att sedan fördjupa mig i tubaspel vid Musikhögskolan i Malmö och HMTM Hannover i Tyskland.

Vilken är din favorit-instrumentpedagog?

Jag har många lärare att tacka för min utveckling under åren, så det är svårt att välja ut en favorit. Flera lärare har påverkat mig djupt, men på helt olika sätt. Jag hoppas att jag under åren lyckats bli min egen lärare och därmed uppnått det som alla mina lärare eftersträvat. Man lär sig för övrigt allra mest när man spelar tillsammans med andra och jag är tacksam över att jag har fått vara med i så många olika sammanhang.

Vilka orkesterläger har du varit på?

Jag har varit på ungdomsorkesterläger på Ingesund och spelat med RUM:s Blåsarsymfoniker i tonåren. Jag har även deltagit i Nordiska Ungdomsorkestern i Lund och i Nordiska Blåsarsymfonikerna i Hamar i Norge. Under musikhögskolestudierna tillbringade jag en hel sommar på orkesterkurs i Chautauqua, NY, vilket var en väldigt spännande upplevelse.

Varför sökte du jobb i MMK?

Efter att ha frilansat under många år med allt det innebär i form av resor, hotellnätter, schemapusslande, ständig beredskap, kort framhållning, många olika arbetsgivare och arbetsplatser, kändes det helt rätt att söka jobb i MMK och få möjlighet att fokusera på en enda arbetsplats. Det ligger en spännande utmaning i en sådan omställning.

Vilket datum blev du anställd?

1 mars 2020

Hur firade du när du fick jobbet i MMK?

Samma dag var jag inne i en seconhandbutik i Malmö tillsammans med min mor. I en låda låg en komplett kaffeservis som jag fastnade för. Den visade sig vara märkt Karlskrona Porslinsfabrik – vilket sammanträffande! Så det blev en kopp kaffe. Sen spelade jag Skönheten och Odjuret på operan.

Vad är ditt bästa MMK-minne hittills?

Jag är imponerad över hur MMK förmår att leverera musik under de mest skilda förhållanden. Det som skulle kunna vara det värsta minnet kan därför lika gärna vara det bästa. Jag minns att det vid något marschtillfälle regnade så ihållande att noterna bokstavligen regnade bort, men vi lyckades genomföra spelningen ändå. Det skapar en bra sammanhållning.

Vilken är din favoritkonsertmarsch?

Den långsamma och ödesmättade processionsmarschen i början av Mahlers tredje symfoni.

Vilken är din favoritmarschmarsch?

Fladdrande fanor. Den är alltid trygg och trevlig att spela oavsett vad som händer runtomkring på gatan.

Vilket var ditt första intryck av MMK?

Jag minns att jag vikarierade första gången 2008. Vi spelade bland annat något ur operan Aida, som jag nyligen hade spelat på operan i Malmö. Det var kul att uppleva samma musik i så olika format.

Vad gillar du bäst med att jobba i MMK?

Det är ett varierande arbete som kräver att man utvecklar sig inom flera områden, vilket är stimulerande. Jag gillar att MMK strävar efter att ta tillvara på individens kompetens. Att kollegorna har olika erfarenheter och intressen skapar en levande dynamik och många möjligheter.

Vad drömmer du om?

Jag hoppas att MMK når ut till en ännu större publik, såväl i Sverige som internationellt. För mig är det viktigt att MMK har en folklig förankring och att vi alltid bjuder på högklassiga musikaliska upplevelser. I min dröm är MMK en ensemble som excellerar musikaliskt och som arbetsplats är en förebild för andra orkestrar.

Om du jobbar kvar i MMK resten av ditt yrkesliv, vad kommer du att sakna mest från MMK när du går i pension?

Jag hoppas att det är kollegorna, för de är en förutsättning för att jobbet ska vara kul och utvecklande.

Vad tror du MMK kommer att ha gjort de närmaste 20 åren, som aldrig hänt hittills?

Om tjugo år kan nog MMK se tillbaka på flera idag oväntade uppdrag och utmärkelser. Vi har kanske blivit samplade i en världshit av nån artist, blivit föremål för en dokumentärfilm och lockat fler människor att vilja spela musikinstrument och bli nyfikna på instrumentalmusik.

 

Katja Wisén för Marinens Musikkår 2020

Personlig blogg

En musiker ur Marinens Musikkår, närmare bestämt Katja Wisén berättar om livet i musikkåren och jobbet som musiker i Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *