Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Besök av finska Flottans musikkår Del 3 (av 4) 2018 De flesta foton tagna av finska försvaret.

mmk

På ett tattoo i Oslo i maj 2016 träffade vi (läs Marinens Musikkår) på finska Flottans musikkår och tog en gemensam bild med dem efter att idén om ett samarbete hade kläckts.

Två och ett halvt år senare kom de till oss i Karlskrona, där vi gjorde en gemensam konsert.

For Swenglish press here: https://blogg.forsvarsmakten.se/mmk/2019/11/24/visit-from-the-finnish-navy-band-part-3-of-4-2018-photos-mostly-finnish-defense-forces/

Först fick de en guidad tur av Marinens Musikkårs f. d. chef Mats Holmer.

Laivaston soittokunta pääsi tutustumaan myös Karlskronan 1600-luvulla perustettuun laivastotukikohtaan. Soittokunta pääsi kokeileaan köyden tekemistä. Foto: Finnish Defence Forces, Julius Rautanen

Finska Marinens musikkår fick också gå in i Wasakjul på marinbasen där skepp byggdes förr i tiden. Foto: Finnish Defence Forces Julius Rautanen

Flottans musikkår, Finland fick också se Sveriges äldsta provisorium kyrka Amiralitetskyrkan Ulrika Pia, vilken också har Rosenbom, en sevärdhet i sig i Karlskrona. Foto: Finnish Defence Forces Julius Rautanen

Vilka är då Flottans musikkår, Finland? I programbladet för konserten står att läsa följande:

Programblad:

Finska Flottans Musikkår

Flottans musikkår är Marinens representationsorkester med sitt säte i Åbo.

Flottans musikkår, bestående av 32 musiker, leds av chefkapellmästare Petri Junna och kapellmästare Jarkko Aaltonen. Förutom den traditionella konsertuppsättningen består musikkåren även av Flottans blåskvintett, hornkvintett och hornseptett. Flottans musikkår utbildar även beväringsmusiker, som utgör en betydelsefull roll i musikkårens olika uppsättningar.

Flottans musikkår grundades 1919. Sedan 2013, med närhet till både Aura å och Åbo slott,

har musikkåren sin hemvist i samma byggnad som Åbo konservatorium vilket medfört att kåren kan erbjuda solist- och praktikmöjligheter för musikstuderanden.

Musikkårens konserter ges på hemmaplan i Sigyn-salen, men även runt om i Egentliga Finland, Satakunda och Österbotten. Utöver en mångsidig konsertverksamhet gör musikkåren även uppträdanden på Marinens ceremonier och festliga evenemang.

Presidentens sommarbostad Gullranda i Nådendal och dess statliga representationstillställningar hör även till Flottans musikkårs verksamhet, liksom sommarkonserter i den vackra skärgården.”

De fyller alltså 100 år i år!!! Ett stort grattis från svenska Marinens Musikkår till dem!

Här kan du läsa mer om den finska Marinens musikkår. http://laivastonsoittokunta.fi

Så här såg schemat ut för vår samarbetsvecka i fjol:

Efter första dagens rep var det dags för en välkomstfest i den historiska byggnaden Sjöofficersmässen.

Jag hade nöjet att ha Aki Riihimäki (slgv), Pekka Siponen (sax) och Juho Tuominen (kl) framför mig samt Heli Palomaa (kl) bredvid mig. Foto taget med mobil: Katja Wisén 2018

Vi jämförde de olika marinorkestrarna med varandra. Bland annat insåg vi att en heltidstjänst i Finlands Marinens musikkår är 7 h och 30 min per dag mot Sveriges 8 h per, vilket jag tycker är särskilt intressant eftersom jag är listförhandlare på MMK. Vi pratade bl. a. om:

 

 

 

 

 

 

Vi kom fram till att kårerna är väldigt lika på många sätt. Jag tycker det är förbluffande att de över huvud taget klarar av att inte ha en enda heltidsanställd administratör.

Som musiker tycker jag det är intressant att veta hur man får jobb i deras orkester. Pekka svarade så här fritt översatt till svenska:

  1. Vinn provspelningen
  2. Gör ett psykologi-test
  3. Klara av Cooper testet (spring 2600 m på 12 minuter)
  4. Sedan de senaste 10 åren (sagt 2018) måste man göra militärtjänst i 12 månader (varav 2 med vapen)
  5. Klara säkerhetskontrollen
  6. Gå på en intervju

Finska Marinens musikkår är anställda som soldater, inte civilanställda. En gång om året måste de göra Cooper-testet. ”Det är som de längsta 12 minuterna på hela året!” sa Pekka leende. De har vanligtvis 2 timmar fys-träning på arbetstid varje vecka där de kan träna på egen hand. Svenska Försvarsmaktens militära personal har 3 h/vecka. Civilanställda, som Marinens Musikkår har tre timmar i mån av tid. Om de finska musikerna skulle misslyckas med Cooper-testet kallas det för ”tjock ring” fortsätter Pekka. I så fall måste de göra 4 h av rapporterad fysisk träning varje vecka eller ha ett läkarintyg.

Coopertestet finns för soldater i Sverige också men svenska Marinens musikkår är civilanställda så vi har inte något militärtjänstkrav eller Coopertest. Marinens Musikkår är dock krigsplacerade. För att bli anställd hos oss måste man inte göra ett psykologi-test men däremot ett marschtest. Annars är likheterna stora på hur man får ett musikerjobb i svenska Marinens musikkår.

Hur lång provtjänstgöring har ni? frågade jag. Vi har 6 månader.

-Provtjänstgöringen är 6 månader i den finska Marinens Musikkår, svarade Heli.

Så kan man börja i musikkårerna. När kan man sluta?

Pekka berättar att pensionsålder nu är vid 57 års ålder. För tio år sedan (2018) var det vid 45 års ålder för unga soldater. ”Vartannat år höjer de pensionsålder med ett par år så när jag sen ska pensioneras kommer det förmodligen bli vid 70!” sa Pekka skrattande. När de hade 45 år som pensionsålder fanns det en militärpension att addera på den vanliga pensionen för den var så låg att folk måste söka ett annat jobb.

Pekka Siponen, Heli Palomaa och Juho Tuominen utanför svenska Marinens Musikkårs hemvist vid Sparre, Karlskrona. Foto: Katja Wisén 2018

Vilka är nu dessa tre musiker i finska Marinens Musikkår? Jag presenterar tjejen först. Grabbarna får vänta in det sista blogginlägget i denna serie.

Heli Palomaa:

Antal år i musikkåren: 2,5 års plus 9 månader av militärservice (2018)

Instrument: klarinett

Från: född i Karleby (Kokkola) 430 km norr om Åbo

Antal studieår med musik på heltid: 8 år

Platser där musik studerats: Tampere (Tammerfors),  Tallinn (Estland) and Oulu (Uleåborg) plus  Erasmus-studier i Graz (Österrike)

Finskt favorit klarinettstycke: Jag vet inte om jag har ett finskt favoritklarinetstycke. Bernhard Henrik Crusell är en signifikant kompositör och klarinettist från Finland och hans konserter är viktiga. De spelas ofta på provspelningar för militära musikkårer i Finland, men de är ändå inte mina personliga favoriter. Jag skulle snarare säga att min finska favoritkompositör är Sibelius även om ha inte komponerade något enbart för klarinett. Men han komponerade många fina klarinettsolon t. ex. början på 3:e symfonin. <3

Favoritmarsch: Det är svårt att komma ihåg alla marscher nu...men jag skulle säga Hjältemarsch (Sankarimarssi Heroes pugnate är rätt trevlig åtminstone för tillfället med de marscher jag känner till. It är faktiskt intressant att Heikki Klemetti kopierade melodin till den marschen från en latinsk sång från medeltiden.

Heli skickar med en länk till sin blogg om någon är intresserad att läsa mer:

https://helipauliina.wordpress.com/ 

Så kom konsertdagen i Sparresalen i Karlskrona.

Alla var laddade för konsert och det kom mycket publik.

Foto: Finnish Defense Forces Akseli Jokinen

Finländarna började själva. Därefter spelade vi svenskar och efter paus spelade vi tillsammans.

Petri Junna dirigerade. Foto: Finnish Defence Forces Julius Rautanen

Jarkko Aaltonen dirigerade bl. a. eufoniumkonserten. Foto: Finnish Defence Forces Julius Rautanen

Matts Remell var solist. Foto: Finnish Defence Forces Julius Rautanen

Dirigenten tackade solisten direkt efter solokonserten. Foto: Finnish Defence Forces Julius Rautanen

Alexander Hanson dirigerade också. Foto: Finnish Defence Forces Julius Rautanen

Foto: Finnish Defence Forces Julius Rautanen

Laivaston soittokunta konsertoi yhdessä Ruotsin kuninkaallisen laivaston soittokunnan kanssa Karlskronassa 21.11.2018 Dirigenten tackade musikkåren efter insatsen. Foto och finsk bildtext: Finnish Defence Forces Julius Rautanen

Både svenska och finska marinchefen var närvarande vid både konserten i Sverige och i Finland. Det gjorde mig väldigt stolt och hoppfull. Jag blev väldigt glad och stolt över att läsa vad konteramiral Jens Nykvist hade skrivit i programbladet. Så här skrev han:

“Sverige och Finland har likartade säkerhetspolitiska utgångspunkter och våra länder har idag ett omfattande samarbete på försvarsområdet. Samarbetet mellan olika svenska och finska enheter har idag utvecklats till att exempelvis omfatta respektive lands marin med en gemensam projektorganisation inom ramen för Finish-Swedish Naval Cooperation (FISE Naval). Det känns därför både naturligt och glädjande att våra länders respektive ”Marinens Musikkår” också har inlett ett samarbete över nationsgränserna.

Militärmusik är moralhöjande och stärker förbandsandan, ingjuter hopp och mod hos soldater och sjömän, skapar uppmuntran, tröst och trygghet för anhöriga i sorg och stolthet vid framgång. Musikens kraft har förmågan att samla och förena människor och är därför ett viktigt verktyg för Försvarsmakten – i djupaste fred såväl som i orostider.

Denna konsert är ett exempel på våra länders goda samarbeten och vi hoppas att du ska uppleva både trygghet, stolthet och tradition.”

Jag har stor respekt för den insikt om innebörden av militärmusik, som Jens och säkert den dåvarande finska marinchefen har. Jag har inte träffat så många som kunnat sätta ord på det så bra, faktiskt.  Tack, marinchefen för det!

Laivaston soittokunta konsertoi yhdessä Ruotsin kuninkaallisen laivaston soittokunnan kanssa Karlskronassa 21.11.2018 Foto: Finnish Defence Forces Julius Rautanen

Laivaston soittokunta konsertoi yhdessä Ruotsin kuninkaallisen laivaston soittokunnan kanssa Karlskronassa 21.11.2018 Foto: Finnish Defence Forces Julius Rautanen

När två musikkårer spelar tillsammans kan det bli stark ljudvolym och då är det bra med öronproppar. Här Anders Nilsson på cymbaler, som är starka i sig. Foto: Finnish Defence Forces Julius Rautanen

Alla tre dirigenterna på rad framför de båda orkestrarna.
Foto: Finnish Defence Forces Julius Rautanen

Laivaston soittokunta konsertoi yhdessä Ruotsin kuninkaallisen laivaston soittokunnan kanssa Karlskronassa 21.11.2018 Dåvarande finska marinchefen viceamiral Veijo Taipalus talade liksom svenske marinechefen.
Foto: Finnish Defence Forces Julius Rautanen

Foto: Finnish Defence Forces Julius Rautanen

Svenska marinchefen konteramiral Jens Nykvist
Foto: Finnish Defence Forces Akseli Jokinen

Foto: Finnish Defence Forces Julius Rautanen

Laivaston soittokunta konsertoi yhdessä Ruotsin kuninkaallisen laivaston soittokunnan kanssa Karlskronassa 21.11.2018 Efter publikens applåder tackade även dirigenterna konsertmästarna.
Foto: Finnish Defence Forces Julius Rautanen

De tre dirigenterna Jarkko Aaltonen, Alexander Hanson och Petri Junna
Foto: Katja Wisén 2018

Laivaston soittokunta konsertoi yhdessä Ruotsin kuninkaallisen laivaston soittokunnan kanssa Karlskronassa 21.11.2018 Efter konserten ville sektionerna förevigas tillsammans.
Foto längst bak: Finnish Defence Forces Julius Rautanen

Laivaston soittokunta konsertoi yhdessä Ruotsin kuninkaallisen laivaston soittokunnan kanssa
Karlskronassa 21.11.2018
Till och med publiken letade sig bak på scenen och ville tacka.
Foto: Finnish Defence Forces Julius Rautanen

Enormt stort tack till den finska Försvarsmaktens infoavdelning speciellt Julius Rautanen och Akseli Jokinen hos finska Marinens musikkår för de fantastiskt fina fotona samt för tillåtelsen att vi får publicera dem.

Tack för att just du orkade läsa ända hit! Nästa blogginlägg kommer att handla om när svenska Marinens Musikkår åkte till Finland för att hälsa på finska Marinens musikkår.

Katja Wisén

för Marinens Musikkår

22 november 2019

 

Personlig blogg

En musiker ur Marinens Musikkår, närmare bestämt Katja Wisén berättar om livet i musikkåren och jobbet som musiker i Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *