Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ännu en trotjänare går i pension från MMK

mmk

Idag spelar bastrombonisten Anders ”Lillen” Karlsson sin sista konsert med MMK innan han går i pension.

Foto: Katja Wisén

Vad händer kring pensioneringen vid MMK? Jo, om man själv berättar om den stundande pensioneringen så kan det bli en hel ring runt en när man gått sin sista och i Anders fall 625:e högvakt, av blåsmusikvänner, som vill uppvakta en. Här en bild på Anders precis efter högvakten i Stockholm tillsammans med MMK:s förra musikdirektör Andreas Hanson. Ringen står framför dem i en halvcirkel och kom inte med på bild. Anders har förresten antecknat alla vaktparader och särskilda tillställningar. Han spelade t. ex. på H.M. Konung Carl Gustafs och Silvias bröllop 1976 med Hemvärnets musikkårer från Jönköping-Huskvarna och Eksjö och även nu senast var han med t. ex. på Kronprinsessan Victorias och Daniels bröllop.

Anders uppvaktades efter sin sista högvakt som fast anställd i MMK 30 april 2019 av bl. a. före detta musikdirektören för MMK numera musikdirektören för Arméns Musikkår Andreas Hanson Foto: Katja Wisén

Om man väljer en lägre profil så kommer man nog undan utan större ståhej, men lite mingel på jobbet efter sista konserten kommer man nog inte undan. Då kan man få höra fina tal med roliga anekdoter från förr, få ta emot en sköld från Livgardet, Karin på burk (dvs en liten figur av en flaggtrumslagare i en glaskupa, som Karin Svensson stått modell för) och andra små roliga saker som kollegorna skramlat ihop till tillsammans med ett fotokollage och ett litet handgjort grattiskort. Även pensionerade kollegor brukar titta förbi. Igår kom Jan Dohlin, som har 49 arbetsår i MMK/Försvarsmusiken/Länsmusiken/Regionmusiken, Bengt Martinsson, 40 arbetsår, Gunnar Törnqvist 50 arbetsår (ett halvt sekel(!)) och Curt Blomqvist hela 51 arbetsår (!!!). Med Lillens arbetsår har dessa pensionerade herrar samlat ihop 224 år av erfarenheter. Det ger ju respekt och perspektiv på tillvaron.

MMK-pensionärer Jan Dohlin, Bengt Martinsson, Anders Karlsson, Gunnar Törnqvist och Curt Blomqvist

Vad kan en MMK-pensionär hitta på då? Säkert allt, men man kan t. ex. engagera  sig i MMK:s vänförening, skriva massor i Militärmusiksamfundets Facebookgrupp, betala biljett för att gå på MMK:s konserter och i bästa fall blir man medbjuden på julfesten. Jaha, tur att man har en fet pension ändå... eller?

 

Skrivet med glimten i ögat av Katja Wisén för Marinens Musikkår (MMK) 9 maj 2018

Personlig blogg

En musiker ur Marinens Musikkår, närmare bestämt Katja Wisén berättar om livet i musikkåren och jobbet som musiker i Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *