Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Möt Månadens Musiker – Linda Johansson, soloklarinett

mmk

Här kommer trettioandra inlägget i serien

”Möt Månadens Musiker”

om musikerna i Marinens Musikkår, MMK.

Trettioandra ut är:

Foto: Katja Wisén, 2018

Linda Johansson, klarinett

Hon har hunnit med att vara solist hos flera professionella orkestrar.
Hon har hunnit med att vinna en soloklarinettävling i Västerås.
Hon har hunnit med att spela kort med kollegorna i bussen från Karlskrona till Stockholm utan uppehåll.
Hon har hunnit med att spela saxofon i MMK...
Hon har hunnit med att renovera sin lägenhet.
Hon har hunnit med att lära känna många trevliga människor.
Hon har hunnit med att snickra möbler.
Hon har hunnit med att bli förälskad i Karlskrona.

VAR HAR DU STUDERAT MUSIK?

Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Musik- och Operahögskolan i Västerås

HUR LÄNGE HAR DU STUDERAT MUSIK PÅ HELTID?

2 år hittills

HUR MUSIKALISK VAR DIN FAMILJ NÄR DU VÄXTE UPP?

Alla tre syskon spelade något instrument när de var små. Det är mycket tack vare stödet från familjen som jag vågade satsa på musiken!

VILKEN ÄR DIN FAVORIT-INSTRUMENTPEDAGOG?

Har tack och lov haft många bra pedagoger genom åren. Alla har inspirerat mig på olika sätt!

VILKA ORKESTERLÄGER HAR DU VARIT PÅ?

RUM:s musikfestivaler och Landslaget i blåsmusik, Marinens ungdomsmusikkår, Nordiska ungdomsorkestern i Lund och många trevliga masterclasskurser. Minns särskilt första gången jag var på RUM:s musikfestival. Vi hade en saxofonkvintett på kulturskolan som åkte till festivalen med vår engagerade lärare Björn Helander. Han fick mig bl. a. att inse hur roligt det är att träffa nya musiker och spela tillsammans. Det gjorde stort intryck på mig redan då.

VARFÖR SÖKTE DU JOBB I  MMK?

För att jag länge fascinerats av orkesterns varma klang och mjuka spelsätt. Det är en fin kammarensemble, som jag alltid tyckt spelat balanserat och smakfullt. När tjänsten utlystes var det självklart att söka.

VILKET DATUM BLEV DU ANSTÄLLD I MMK?

2016-02-08

HUR FIRADE DU NÄR DU FICK JOBBET I MMK?

Sista veckan under provtjänstgöringen var orkestern i Hamina (Fredrikshamn) i Finland. Vi hade fest på mitt hotellrum, alla var där och skålade för trombonisten Olof, fagottisten Erik och mig som blev anställda ungefär samtidigt. Det blev en lång och minnesvärd kväll med kollegorna!

VILKET ÄR DITT BÄSTA MMK-MINNE HITTILLS?

Åh vad svårt! Får man bara välja ett? Ett fint konsertminne är från Berwaldhallen när Alexander Hanson dirigerade Rimskij-Korsakovs Scheherazade. Så mycket energi och spelglädje.

VILKEN ÄR DIN FAVORIT KONSERT-MARSCH?

Marche slave op. 31 av Pjotr Tjajkovskij. MMK gör den galant!

VILKEN ÄR DIN FAVORIT MARSCH-MARSCH?

Eduard Wagnes Die Bosniaken kommen – med sväng. Under en vaktparad snitsade kollegorna smakfullt i basreprisen. Då var det en fröjd att promenera till slottet.

VILKET VAR DITT FÖRSTA INTRYCK AV MMK?

För många år sedan tipsade några vänner om en konsert hemma i Skåne. Minns att jag aldrig hade hört en blåsorkester låta så nyanserat och välklingande. Det var häftigt!

VAD GILLAR DU BÄST MED ATT JOBBA I MMK?

Kollegorna förstås, sammanhållningen på arbetsplatsen är oslagbar. Så älskar jag utmaningen, blåsorkester är en krävande ensembleform. Dessutom spelar vi olika genrer och arbetar under väldigt varierande förhållanden. Orkesterns musiker måste vara mångsidiga och kunna prestera på topp oavsett hur situationen ser ut. Det tror jag är en nyttig erfarenhet.

VAD DRÖMMER DU OM?

Att vi blir bättre på att marknadsföra oss både nationellt och internationellt så fler människor får möjlighet att ta del av glädjen vi gärna vill sprida!

DU VAR JU TJÄNSTLEDIG FRÅN MMK FÖR STUDIER ETT HALVÅR VÅREN 2018 OCH NU FRÅN JANUARI 2019 KOMMER DU ATT VARA TJÄNSTLEDIG 1,5 ÅR FÖR STUDIER. VAD SAKNADE DU MEST FRÅN MMK UNDER FÖRRA STUDIEPERIODEN? 

Kollegorna, vår härliga publik och de festliga klarinettstämmorna.

VAD TROR DU MMK KOMMER ATT HA GJORT DE NÄRMASTE 20 ÅREN, SOM ALDRIG HÄNT HITTILLS?

Lyckats kombinera alla gamla fina traditioner med nya och utveckla en orkester med unik kompetens i världsklass!

Katja Wisén för Marinens Musikkår 2019

Personlig blogg

En musiker ur Marinens Musikkår, närmare bestämt Katja Wisén berättar om livet i musikkåren och jobbet som musiker i Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *