Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Möt Månadens Musiker – Jan Dohlin, trombon

mmk

MMK-spelande-munnar-3Karetest

Här kommer nionde inlägget i serien

”Möt Månadens Musiker”

om musikerna i Marinens Musikkår.

Nionde ut är:

Jan Dohlin, trombon  

Med MMK har Jan hunnit med att jobba i nästan ett halvt sekel.
Han har hunnit med att uppleva när hans Pappa ledde kåren på 60-talet.
Han har hunnit med att få höra sin son spela trombon i MMK.         Han har hunnit med att få en medalj för nit- och redlighet (=NOR) genom 30 års tjänst.
Han har hunnit med att jobba 19 år till e f t e r  NOR!!!
Han har hunnit med allt MMK har gjort de senaste halva seklet...
Han har dessutom hunnit med att vara med i orkesterföreningen i många år.
Han har hunnit med att spela med i musikkårens sextett.
Han har hunnit med en del utlandsresor.   ( ”Det var lite speciellt”, säger Jan.)
Han har hunnit med att uppleva utvecklingen från att man aldrig hade vikarier i musikkåren när någon blev sjuk, möjligtvis att någon plockades från någon av de andra militära musikkårerna runtikring. (Det fanns ju över 30 militära musikkårer i Sverige på den tiden.) Till att vi nu har vikarier vid ceremonier och framträdanden när någon är tjänstledig.
Han har också hunnit med att vara med om att man aldrig någonsin hade en gästdirigent till att vi nu har det flera gånger om året. Den utvecklingen tycker Jan är rolig.
Han har också hunnit med att gå i pension.

Var har du studerat musik?

Musikhögskolan i Stockholm, alltså Ackis i 4 år

Hur musikalisk var din familj när du växte upp?

Min far vet du ju att han han var både musikdirektör vid Flottans musikkår på 60-talet och även kompositör till bl. a. över 50 marscher. Min bror spelade piano. Jag har två äldre systrar. Syskonen spelade tills de önskade sig i julklapp att slippa.  Då fick de sluta. Jag önskade mig aldrig det så jag fortsatte...

Vilken är din favorit-instrumentpedagog?

Jaaa, jag kan ju inte de nya som är jätteduktiga. Jag tyckte om alla jag hade och lärde mig olika saker av dem, även av min far.. Han kanske var favoriten!

Vilka orkesterläger har du varit på?

Läger? Nej, jag började så jädra tidigt i musikkåren så... Mörtsjöåsens läger för musikskolan var jag på. Hellvikslägret hade musik också, men egentligen var jag där för att jag fäktade. I och med att jag höll på med musik fick jag vara med i orkestern. Sen var jag i Flottans musikkår.

Varför sökte du jobb i  MMK?

Ja, men alltså jag var ju musikintresserad och jag sökte till militär musiken men önskade mig till Flottans musikkår. Annars kunde man ju hamna vart som helst.

Vilket datum blev du anställd i MMK?

1 juli 1967

Hur firade du när du fick jobbet i MMK?

Jag firade väl inte över huvud taget. Jag åkte hem. Jag tror jag fick en god middag av mor när jag kom hem. Jag var 15 år då vet du. Man fick börja det året då man fyllde 16 .. Curt var ju det också.

 

Jan påstår att det inte finns ett enda foto på honom från när han började i musikkåren. Synd att det inte finns! Det hade varit intressant att se, eftersom det var nästan 50 år sedan. Det är väldigt lång tid. Vem vet? Han hade kanske sett ut någonting sånt här!?

LP

LP

Vilket är ditt bästa MMK-minne?

Oj! Det är svårt! Det är så många som är bra! Det är jättesvårt att sätta något före de andra, men New York 1976 den 4 juli var en höjdare. Vi låg på HMS (Hans majestät ship) Älvsnabben.
 Vi hade svensk trupp bakom oss och gick på Broadway. Det var massa musikkårer och trupper före. Vi gick på asfalt som var mjuk! Det var 48 grader i skuggan. När vi stod stilla var man tvungen att småhoppa. De amerikanska soldaterna stod blickstilla så jag kan ge mig f*n på att de hade specialsulor! Det kändes som om de skulle smälta.

Vilken är din favorit konsert-marsch?

Ja, Vår flotta är en jädra stor favorit.

Vilken är din favorit marsch-marsch?

Jaaa… där är svåra frågor…

Vilka är skillnaderna på kåren av idag jämfört med för 50 år sedan?

Ja,  det är ju att det var musikelever, som anställdes då. Vi var duktiga i skolorkestrar, men inte färdiga musiker. Nu anställs duktiga musiker. Det är en stor skillnad. De yngsta då kunde inte riktigt allt. De fick ställa upp notställ och det tog en stor del av dagen när vi skulle åka och spela.

Har du aldrig känt att du hade velat byta jobb någon gång?

Nej, eller ja, det skulle ha varit när vi var länsmusik. Då ville jag bli militärmusiker igen. Jag trivdes bättre med det, som vi gjort som militärmusiker än att enbart spelas i skolor och på ålderdomshem. Det var inte så roligt.

Varför tror du att just Flottans musikkår/MMK har klamrat sig fast av alla 30 militära musikkårer, som fanns på 70-talet?

Det var många musikkårer, som inte ville vara musikkårer utan ville bli symfoniorkestrar. De ville ej spela militära spelningar och då bet de sig i svansen. Vi var populära hos militären,  precis som det är nu.

När du nu gått i pension, vad kommer du att sakna mest från MMK?

Ja, det är väl alla kamrater förmodar jag. Spela kan jag ju göra om jag vill, även om det inte blir i MMK. Jag kommer sakna hela livet. Det är ju 49 år!!!

 

Vad har du för planer för pensionen?

Inga direkta. Funderade själv först. Hoppas jag går i pension. Jag har fått problem med ögonen så jag tar en dag i taget.

Vad tror du MMK kommer att ha gjort de närmaste 20 åren, som aldrig hänt hittills?

Att resa någonstans där vi aldrig har varit. Det kommer säkert hända. Någon utlandsresa.. långt bort till tjottahejti. Hoppas det blir en musikfestival och inte ett tattoo. Det hade jag sett fram emot.

Spelande-händer-4.1.1-MMK-Banner

Personlig blogg

Två musiker berättar om livet i musikkåren och jobbet som musiker i Försvarsmakten.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *