Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Hamina Tattoo 2016

mmk

Repetitioner

MMK deltog i Hamina Tattoo nu i augusti 2016. Förra gången vi var i Fredrikshamn var 14 år sedan. Det var blåsorkestrar från 7 olika länder, som deltog i år. De var förutom Finland, från Kina, Estland, Schweiz, Frankrike, Trinidad och Tobago (som är en stat) och vi från grannlandet Sverige. Mellan repen inför tattooföreställningarna var det en del väntan.

Slagverkarna hade förberett sig väl för det med solstolar.

Från vänster: Scenmästaren Carl-Johan, slagverkarna Anders ”Hackis” Nilsson, Joakim Spogardh och Peter Stolpestad. I bakgrunden ser man tattotältet där alla utsålda föreställningarna var.

För att alla kårerna i finalen skulle stå i jämna rader använde de den största passaren jag sett. Det är ganska vanligt att sådan används på olika tattoer för att räkna ut var orkestrarna ska stå.

 

Ovanliga instrument

När man träffar musiker från andra delar av världen eller helt enkelt går på ett tattoo  är det intressant att uppleva ovanliga instrument. Stålbandet (steel band) från Trinidad och Tobago är det enda militära steel band i hela världen.

 

 

 

 

 

 

 

 

När jag pratade med en av musikerna så visade han att det finns en app där man kan prova att lira i mobilen.

 

Både den kinesiska kåren och den franska hade med sig en slags liten oboe.  Här den franska varianten.

Framträdanden

Foto: Arvid Larsson, solofagottist i Åbo Filharmoniska Orkester

 

Förutom alla tattoo-föreställningar, var vi med på en parad genom Fredrikshamn där ett stridsflygplan flög över och en barnkör sjöng Finlandia.

En kväll spelade vi en konsert på en bakgård.

En annan kväll eller nästan natt lyssnade vi på en finsk kår dirigerad av Leif Segerstam. Konserten med musik med rymdtema började kl 22. En del av publiken låg ner med filt över sig. De spelade så klart Holsts Planeterna varvat med t. ex. John Williams Stjärnornas krig, där nattens höjdpunkt var när de körde den gula texten rullande på insidan av tältduken ”A long time ago, in a galaxy far, far away...” men hade bytt ut historien till att handla om orkestern och dess dirigent. Roligt!

Reklamprylar

Från vänster: Gunnar Törnqvist, MMK, Timo Kotilainen, finsk dirigent och Karin Svensson, flaggtrumslagare för MMK

Som vid alla stora jippon finns det så klart en massa minnessaker för publiken att införskaffa. Vi träffade dock på en nyhet på detta tattoet. Tattoo-öl!

Foto: Karin Svensson

Foto: Karin Svensson

Om man tittar närmare på ölen så ser man att den finska dirigenten är på etiketten för den ena flaskan och vår flaggtrumslagare på den andra. Karin har en egen öl! Grattis Karin!

Foto: Karin Svensson

Foto: Karin Svensson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På engelska är det lite roligt också att de valt att göra ”Tatto tattoo”!!! Alltså en tattoo tatuering.

 

 

Med genusglasögonen på

Med genusglasögonen på

På detta tattoo var andelen artister på scenen fördelade så här.

 

 

Personlig blogg

Två musiker berättar om livet i musikkåren och jobbet som musiker i Försvarsmakten.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *