Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Bestäm dig eller inte!

miljo

Försvarsmakten genererar en hel del avfall som till stor del består av uttjänt materiell. En betydande insats för miljön är i hur vi väljer att hantera avfallet. Vår gästskribent Martin Dyberg är chefredaktör på facktidskriften Recycling & Miljöteknik som bevakar den svenska och nordiska avfalls- och återvinningsmarknaden inom B2B och han har tidigare skrivit en artikel om återvinning av försvarsmateriel.
Tack för din medverkan Martin!

Allt återvinningsarbete vill jag hävda handlar om att bestämma sig. Bestämma sig för att vara med, eller inte. Antingen är man med på utvecklingen och arbetar gemensamt för en bättre resurseffektivitet och miljö eller så gör man det inte. Det är svart eller vitt.

Många är de exempel som man kan lyfta fram för att visa på att det händer mycket gott inom avfalls- och återvinningssektorn.

Två exempel som jag hört om under senare tid med bäring på återvinning av försvarsmateriel är:
* I Kina bland annat råder stor brist på polyester. För att dammsuga landet på råmaterialkällor har man nu börjat återvinna gamla militäruniformer i polyester, som därigenom fortsätter sitt liv som nästa generations fibrer.
* Återvinningsföretaget Stena Recycling återvinner cirka 200 pansarbandvagnar på sin anläggning i Vislanda.

– I princip kan allt material återvinnas för en ny vända i kretsloppet. Pansarbandvagnarna blir råvara till en buss, bil eller något annat som efterfrågas, säger Martin Magnusson, tf filialchef på Stena Recycling i Vislanda. En bra bit över 1000 stridsvagnar och andra bandvagnar har återvunnits genom åren. Återvinning av varje fordon bidrar till att undvika över 15 ton koldioxidutsläpp.

Som ”gammal”, eller åtminstone fd fäktare, utövade jag en sport med anor och kopplingar till det militära i över 20 år, och de ”vapen” jag använde var floretter, och de som gick av eller på annat sätt var förbrukade kunde med fördel användas som blomsterpinnar i rabatten. Blomsterpinnar av stål höll mycket bättre än de av trä. Här handlade det mer om återanvändning än om återvinning.

Med detta vill jag ha sagt att det endast är det mentala som sätter spärrar för vad man kan och vill göra i sin vardag då det gäller återvinning och källsortering.

 Martin Dyberg

Personlig blogg

Värt att försvara, värt att bevara! En blogg om miljöfrågor av Högkvarterets miljöavdelning, som jobbar med strategiska miljöfrågor.

1 kommentar

  • Birgith Andersson 21 mars 2012 23:10

    Jag kan inte hålla med om den förnämliga återvinningens ideologi. Jag vet när försvaret lade ner i Linköping så stod ett ganska stort antal elgeneratorer och diverse smått och gott i närheten av en auktionsfirma.
    Sedan kan vi ta all ammunition etc som ingår på stridsskolans övningsfält och provskjutningar över vatten där fisk snart blir helt oätlig.
    Nej, har man bestämt en gång att försvaret ska vara nerlagt så må den gå i graven.
    Förresten har vi ju FRA - lagen den ska ju hantera allt fientligt?!!

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *