Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Besöksdag under Northern Coasts

Jimmie Adamsson

På morgonen den 12 september klev ett 20-tal högre militära chefer med adjutanter ombord på HMS Carlskrona. Där fick de förutom en guidad tur av fartyget, en presentation av den pågående marinövningen Northern Coast och den svensk-finska marina stridsgruppen (Swedish-Finnish Naval Task Group, SFNTG) som deltar i övningen.

Glada miner bland chefer ombord HMS Carlskrona.

De militära cheferna, varav flera marinchefer, representerade ett antal av länderna som deltar i Northern Coast. Väl ombord följde de losskastningen från Karlskrona örlogshamn på helikopterdäck.

– Jag tycker om att få möjligheten att diskutera övningen med representanter från de nationer som är med, sa Rainer Brinkmann, Tysklands marinchef .
Efter rundvandring med besök bland annat på bryggan och genomgång av övningen och den svensk-finska marina stridsgruppen, SFNTG, fortsatte diskussionerna i mässen.  För Jüri Saska, den estniske marinchefen är Northern Coasts välbehövlig.

– Det är viktigt att det blir fler länder som samarbetar med anledning av det rådande säkerhetsläget, och att övningar som den här leds av länder kring Östersjön. Och ju starkare samarbetet är med Sverige-Finland, desto bättre.

Han fick medhåll av Kim Richardt Olsen, adjutant till chefen för den danska marinstaben.

– Övningen utspelas bland annat i vår bakgård, Bornholm, och det är ett realistiskt scenario för oss. Östersjön är inte densamma som för 15 år sedan.

Ett annat samtalsämne var HMS Carlskrona vars storlek och möjligheten att lösa en stor mängd olika uppgifter gjorde intryck på många.

Samtal i mässen

VADM Rainer Brinkmann, Tyskland

Amiral Søren Thinggaard Larsen, Danmark och Brigadgeneral Jeff Mac Mootry, Nederländerna

Samtal på bryggvingen mellan Kommendörkapten Olof Stark, Brigadgeneral Jeff Mac Mootry, Nederländerna och Kommendör Elizabeth Thomas, USA.

Text & bild: Thomas Melin/Försvarsmakten

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *