På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Safety Clearance Operation 13:1

Jimmie Adamsson

Årets första nationella minröjningsinsats, Safety Clearance Operation (SCOP) 13:1, genomfördes under två veckor i slutet av april. Chefen för 42.minröjninhsdivisionen, kommendörkapten Jonas Källestedt, var utsedd chef och ledde en styrka med minröjningsfartyg och stödenheter från såväl Fjärde sjöstridsflottiljen som Tredje sjöstridsflottiljen. Operationsområdet var utbrett och fartygen arbetade på västkusten utanför Göteborg, på sydkusten utanför Falsterbo och på ostkusten från Västervik i söder till Nynäshamn i norr.

I Östersjön och Västerhavet bedöms uppemot 175 000 minor ha fällts under de båda världskrigen. Uppskattningsvis ligger 10-30 procent av minorna kvar på botten. För sjöfarten eller allmänheten bedöms minorna generellt inte utgöra någon större fara. Dock kan minornas sprängmedel vara känsligt och det kan inte uteslutas att minorna detonerar vid stötar. Därmed utgör minorna en fara om dykningar, trålfiske eller utveckling av marin infrastruktur sker i områden där minor fällts.

F31

I de mineringar förbanden röjde hittades totalt tolv minor varav elva har oskadliggjorts. Röjningen av den sista minan kunde inte utföras på grund av sjöhävning och den kommer att hanteras vid ett senare tillfälle.

Under SCOP 13:1 har styrkan fått mycket uppmärksamhet i media. Officerstidningen, SR P4 Östergötland, SR P4 Göteborg, TV4 Östergötland, Norrköpings tidningar och Nynäshamnsposten har gjort reportage om förbandens arbete.

AOO SCOP 13-1

Operationen har således varit intensiv med mycket arbete och stor ansträngning ombord på samtliga fartyg. Resultatet blev mycket lyckat och sju mineringar från andra världskriget anses nu till slut vara röjda. Arbetet runt vår kust är inte klart men vi har kommit en bit på vägen. SCOP 13:1 kommer att följas upp med fler operationer under året.

 

Jonas Wikström

Chef Fjärde sjöstridsflottiljen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *