Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Safety Clearance Operation 13:1

jonaswikstrom

Årets första nationella minröjningsinsats, Safety Clearance Operation (SCOP) 13:1, genomfördes under två veckor i slutet av april. Chefen för 42.minröjninhsdivisionen, kommendörkapten Jonas Källestedt, var utsedd chef och ledde en styrka med minröjningsfartyg och stödenheter från såväl Fjärde sjöstridsflottiljen som Tredje sjöstridsflottiljen. Operationsområdet var utbrett och fartygen arbetade på västkusten utanför Göteborg, på sydkusten utanför Falsterbo och på ostkusten från Västervik i söder till Nynäshamn i norr.

I Östersjön och Västerhavet bedöms uppemot 175 000 minor ha fällts under de båda världskrigen. Uppskattningsvis ligger 10-30 procent av minorna kvar på botten. För sjöfarten eller allmänheten bedöms minorna generellt inte utgöra någon större fara. Dock kan minornas sprängmedel vara känsligt och det kan inte uteslutas att minorna detonerar vid stötar. Därmed utgör minorna en fara om dykningar, trålfiske eller utveckling av marin infrastruktur sker i områden där minor fällts.

F31

I de mineringar förbanden röjde hittades totalt tolv minor varav elva har oskadliggjorts. Röjningen av den sista minan kunde inte utföras på grund av sjöhävning och den kommer att hanteras vid ett senare tillfälle.

Under SCOP 13:1 har styrkan fått mycket uppmärksamhet i media. Officerstidningen, SR P4 Östergötland, SR P4 Göteborg, TV4 Östergötland, Norrköpings tidningar och Nynäshamnsposten har gjort reportage om förbandens arbete.

AOO SCOP 13-1

Operationen har således varit intensiv med mycket arbete och stor ansträngning ombord på samtliga fartyg. Resultatet blev mycket lyckat och sju mineringar från andra världskriget anses nu till slut vara röjda. Arbetet runt vår kust är inte klart men vi har kommit en bit på vägen. SCOP 13:1 kommer att följas upp med fler operationer under året.

 

Jonas Wikström

Chef Fjärde sjöstridsflottiljen

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *