På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Dröm uppfylld på 38 dagar

Jimmie Adamsson

Försvarsmakten förändras och rekrytering sker numera på flera olika sätt, vilket är nödvändigt för att kunna svara upp mot de sökandes intresse och vårt behov. Jag vill dela med mig ett exempel på hur snabbt och smidigt det kan gå att anställa ny personal till våra krigsförband.

HMS Södermanland och HMS Belos var öppna för allmänheten då de var förtöjda i Stockholm den 1-2 september. Fartygschefen hjälpte till med visningen av fartyget och mötte då Magnus Olsson. Magnus var intresserad, tittade sig omkring och sa ungefär följande ”här skulle man jobba!”. Efter flera frågor skickades Magnus till ubåtsflottiljens rekryteringsofficer, Magnus Lindstedt, som fanns på uppe på kajen. Två dagar senare erbjöds Magnus Olsson en plats på kompletterande prövning, en prövning som alla nya genomgår som söker en befattning på ubåt.

Magnus arbetsmiljö - manöverrum HMS Södermanland (foto: A Sannerman/1.ubflj)

Magnus arbetsmiljö - manöverrum HMS Södermanland (foto: A Sannerman/1.ubflj)

Den 25 september ringde fartygschefen på HMS Södermanland upp Magnus Olsson och erbjöd honom en anställning ombord. Magnus tackade ja, och sa att han ville skriva ett så långt kontrakt som möjligt. Magnus anställdes den 8 oktober.

Övningen SWENEX startade den 15 oktober och detta blev även dagen för första losskastning och dykning med ubåt för Magnus Olsson. Under SWENEX var ÖB på besök ombord HMS Södermanland. Då Magnus fick frågan från ÖB om det var ett bra val att söka sig till ubåt svarade Magnus – Jag visste ju inte riktigt vad jag hade att vänta, men det är faktiskt ännu bättre än vad jag hade tänkt mig.

Magnus Olsson (foto: A Sannerman/1.ubflj)

Magnus Olsson (foto: A Sannerman/1.ubflj)

Magnus har själv skrivit hur han upplevde rekryteringen – läs nedan utdrag av hans text:

Innan anställningen på 1.ubflj genomförde jag GMU 1 2012 vid Lv6, KMU (förberedande officerskurs) och en del av den första delen av SOU med inriktning på marktekniker elektro.

Anställningen gick till på följande vis; vid Stockholmsbesöket så var jag ombord och träffade fartygschefen (FC), vi diskuterade kort om möjligheten till anställning vid flottiljen, varpå han rekommenderar mig att prata med Magnus Lindstedt. Jag bytte ett par ord med Magnus och det visade sig att en kompletterande prövning skulle genomföras inom de närmaste veckorna. Tyvärr hade ansökningstiden för prövningen löpt ut i somras. Men vi bytte nummer och mailadresser i syfte att han skulle kunna kontakta mig om det dök upp några mer tillfällen. Kvällen efter skickade jag mitt CV och mina betyg från min GMU/KMU, ytterligare en dag senare blev jag uppringd av Magnus som erbjöd mig en plats på den kompletterande prövningen. Ytterligare en vecka förflöt och den kompletterandeprövningen genomfördes. Efter den kompletterandeprövningen så fortsatte jag mina studier vid MHS-H och efter två veckor blev jag uppringd av FC som erbjöd mig en anställning med start den 8/10.

Magnus läser in sig (foto: A Sannerman/1.ubflj)

Magnus läser in sig (foto: A Sannerman/1.ubflj)

Att arbeta med något tekniskt inom Försvarsmakten har väl varit målet en längre tid. Just ubåt har dock varit en dröm sen jag var en lite grabb. Målet var att söka GMU med inriktning ubåt direkt, men på grund av ett stort antal sökande till tjänsten och en reservplats tog jag en omväg genom armén.

Det jag tror var den bidragande faktorn till anställningen var att Magnus Lindstedt ringde upp och erbjöd mig en plats på den kompletterande prövningen, även fast jag var långt efter ansökningsperioden. 

Idag säger Magnus följande till sin fartygschef: ”Jag trivs jättebra! Det är variation på jobbet, nya saker varje dag. En nackdel kan vara att man är rätt avskuren från omvärlden, men det är mycket bra gemenskap här då vi bor på varandra. Maten är bra. Det är utvecklande med mycket eget ansvar. Lojalitet och pliktkänsla kan krävas och det underlättar om man är ”lite” konstig och vill tillbringa sin tid i en plåttermos under vattnet. Folk är väldigt ödmjuka ombord.”

Magnus hade som ni ser en bra grund att stå på för att kunna rekryteras på detta sätt. Hans dröm var att jobba på ubåt – och detta har nu uppfyllts. Jag tror att just dynamiken, lyhördheten i rekrytering av intresserade är avgörande för att kunna fånga de intresserade i rätt ”window of opportunity”.

Rekryteringen av Magnus är ett exempel när samtliga inblandade lyckades med just detta!

Fredrik Norrby
Chef 1.ubåtsflottiljen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

2 kommentarer

  • Chabi 26 oktober 2012 12:29

    Grattis ännu en gång önskar 2:a SOU pluton på MHSH!

  • Uffe Tundal 28 oktober 2012 17:31

    Grattis å lycka till i framtiden

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *