Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Givande ubåtsjaktövning under Swenex II

Jimmie Adamsson

En ubåts möjlighet att agera dolt gör att den kan finnas när dig utan att du en anar det. Det kombinerat med att Östersjön endast tillåter korta spaningsräckvidder, sätter höga krav på en korvetts ubåtsjaktpersonal. Mitt namn är Sebastian Sjö och mitt arbete som Sonarbefäl ombord HMS Malmö, ger mig förmånen att få arbeta med ett av Sveriges mest kompetenta och beprövade sonarsystem. Min uppgift ombord är tydlig, att spana, lokalisera och anfalla ubåtar, under övningen Swenex II övas detta intensivt.

Det spelade hotet under övningen utgörs av en svensk ubåt tillhörande 1. ubåtsflottiljen, ubåten är känd som en av världens mest tysta konventionella ubåtar.
Momentet tar vid och den sammansatta ubåtsjaktstyrkan rör sig genom övningsområdet, i HMS Malmös stridsledningscentral påbörjas ett intensivt sökande med hjälp av fartygets sonarer.
HMS Gävle, tillhörande vår systerflottilj, meddelar via radio att de har kontakt med ubåt. Styrkan samlar sig snabbt i formering runt målet, anfallsorder kommer och ubåtsjaktofficeren preparerar av två stycken torpeder mot ubåten. På fartygschefens order avfyras torpederna, minuter går innan vi kan bekräfta träff.

Momentet avbryts och anses vara lyckat med ett gott övningsutbyte för samtliga inblandade.
Sonaroperatörena, däribland jag själv, går och lägger sig nöjda och får några timmars viktig sömn inför nästa ubåtsjaktpass. Då förväntas vi åter göra det vi gör bäst, att spana, lokalisera och anfalla ubåtar.

Sebastian Sjö

20121022-194334.jpgKoncentrerade miner i stridsledningscentralen.

20121022-194353.jpg
Torpeden avfyras mot ubåten.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *