På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Direktrapport från Nordiskt Kadettmöte 2012 – NOCA 2012

Jan Thörnqvist

Nordiskt kadettmöte 2012 pågår sedan den 9 augusti för fullt i Tönsberg som är Norges äldsta stad, belägen på västra sidan av Oslofjordens mynning. Sverige deltager i år med totalt 86 kadetter från såväl OP som SOU. Huvuddelen av våra kadetter har i år kommit till NOCA med segelfartyg. Transporten hit har skett dels med vårt egna fartyg HMS Falken, men huvuddelen har kommit hit efter en strapatsrik segling med den norska briggen KNM Statsraad Lehmkuhl som hämtade upp 36 av våra kadetter i Karlskrona i förra veckan. Ett stort tack till den norska marinen för detta fina erbjudande.

NOCA har pågått sedan 1948 och huvudsyftet är att under trivsamma former umgås och lära känna kadetter från de samtliga nordiska länder. Huvuddelen av programmet upptas av olika idrottsevenemang, men sedan några år finns det också infört akademiska seminarier som en uppskattad del av NOCA. På kvällstid träffas alla deltagare under trivsamma former och det skapas många kontakter som fortsätter långt efter att NOCA avslutats. Vi är idag inne på andra dagen och har genomfört en del av idrottsgrenarna som i slutändan summeras för att kora en totalsegrare. Förra året i Varberg var Sverige väldigt nära att ta hem totalsegern, men snuvades i sista grenen av Danmark som välförtjänt tog hem segern med Sverige på en hedrande andraplats.

 

I skrivande stund har simningstävlingarna genomförts där vårt lag gjorde väldigt bra ifrån sig. Vi vann lagkappssimningarna och kom totalt på andra plats när alla simdicipliner summerats.

 

Simtavlingar NOCA 2012

Den svenska hejarklacken i simtävlingarna vid NOKA 2012

Även vollybollsturneringen är avslutad där det tyvärr gick lite sämre för oss svenskar. Många moment återstår och alla svenskar som inte tävlar gör vårt bästa för att heja fram våra olika lag. NOCA 2012 avslutas på söndag och jag kommer att återkomma med en rapport om det slutliga resultatet. 

Erik Andersson
Chef Sjöstrisskolan

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *