Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Utrikesministern besöker OPEN SPIRIT

jonaswikstrom

Fartyg och enheter ur 4.sjöstridsflottiljen utgör det svenska styrkebidraget under minröjningsoperationen OPEN SPIRIT som genomförs 14-26 maj i estniska farvatten.  Deltagande är minröjningsfartygen HMS Kullen, HMS Spårö och HMS Koster, samt divisionsledningen från 42.minröjningsdivisionen, baserad ombord på stödfartyget HMS Trossö. I operationen deltar fartyg och EOD-team från sammanlagt 12 nationer. Minröjningsstyrkan genomför under helgen Pre Sail Conference i Tallinn där enheterna deltagit i flertalet samordningsmöten inför den kommande insatsen.

Utrikesminister Carl Bildt, som under veckan deltagit i en säkerhetspolitisk konferens i Tallinn, besökte minröjningsstyrkan under lördagen tillsammans med bland annat den svenske ambassadören i Estland, Jan Palmstierna, och den svenske ambassadören i Ryssland, Tomas Bertelman. Besöket inleddes ombord HMS Trossö med en genomgång av chefen för 42.minröjningsdivisonen, kommendörkapten Jonas Källestedt. Därefter besöktes minröjningsfartyget HMS Kullen där fartygschefen, örlogskapten Jenny Ström, visade runt och presenterade fartyget. HMS Kullen är ett av fem minröjningsfartyg av Kosterklass som nyligen åter blivit operativa efter några år av modernisering.

Under besöket presenterades styrkans operationsområde och planerade insats, men också läget i Östersjön och Västerhavet avseende sjöminor och andra ammunitionseffekter från världskrigen. Över 165.000 sjöminor fälldes under krigen enkom i Östersjön. Drygt 50.000 minor bedöms finnas kvar på havets botten. I modern tid är minan det mest använda vapnet inom sjökriget och än idag är sjöminan ett aktuellt hot. Under konflikten i Libyen fällde Khadaffi-trogna styrkor sjöminor utanför hamnen till Misrata. Genom detta lyckades de under ett antal dygn hindra sjötrafik och hjälpsändningar till den belägrade staden.

Detta var ett hastigt uppkommet besök som gav Utrikesministern en inblick i de internationella insatser som Marinen genomför i närområdet. Bra jobbat Jonas, Jenny och alla andra som var delaktiga i besöket. Lycka till med operationen.

 

Jonas Wikström

Chef 4.sjöstridsflottiljen

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *