På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Losskastning för Marinbloggen

Jimmie Adamsson

Det är mycket glädjande att jag tillsammans med Jonas Haggren (C PROD MARIN) här idag kan skriva det första inlägget på Marinbloggen, vilken vi hoppas kommer att bli ett bra forum för informationsspridning, diskussion och debatt såväl bland oss i Försvarsmakten som externt. Vi vill gärna veta vad ni läsare tycker att Marinbloggen ska ta upp, vi lägger alltså tillsammans ut kursen. 

 

Vi är båda ganska nya i våra befattningar och har just påbörjat arbetet med att få en bra lägesbild av Marinen – Var vi befinner oss just nu och vart vi är på väg.

Marinen håller hög kvalitet såväl personellt som materiellt, vilket gör att vi uppfattar utgångsläget och möjligheterna för Marinen som goda. Vi står inför flera spännande uppgifter och ser fram emot flera viktiga materielprojekt, som version 5 av korvett Visby, nya ubåtar, nya stödfartyg, halvtidsmodifiering av amfibiebataljonen samt på sikt nya patrullfartyg för att nämna några. Sammantaget har vi idag ett bra utgångsläge, men en hel del återstår att göra avseende argumentation och tydlig koppling till den marina utvecklingen och Försvarsmaktens utvecklingsplan. Då vi nu tillsammans i Marinen sätter kurs och fart in i framtiden är det viktigt att hålla i minnet att insatser mot en högteknologisk motståndare är dimensionerande samt att vidmakthållande och utveckling av förmåga till väpnad strid har högsta prioritet.

I dagsläget är det av förklarliga skäl mycket fokus på internationella insatser utanför vårt närområde. Här har under senare år Marinens olika delar deltagit såväl till sjöss som på land med gott resultat. Försvarsmaktens internationella insatser utanför vårt närområde är, och kommer framöver att vara, en mycket viktig del av vår verksamhet, men ska ses tillsammans med övrig insatsverksamhet som genomförs – Helheten!

Bevakningsbåtarna är en viktig del av sjöövervakningen
Bevakningsbåtarna är en viktig del av sjöövervakningen

 

Tyvärr uppmärksammar få människor i samhället till att Försvarsmakten regelbundet genomför insatser på svenskt territorium och i vårt närområde, i det sistnämnda fallet ofta i ett multinationellt sammanhang.

Tillsammans med våra operationer med ubåtar, bevakningsbåtar, korvetter, HMS Orion, sjöbevakningskompanier, IBSS etc. är t.ex. nu senast insatsen i OPEN SPIRIT lysande exempel på att Marinen levererar beredskap och insatser i vårt närområde och att vi förfogar över personal med hög kvalité. Vi inser att personalen är Marinens viktigaste resurs och att detta inte bara får bli en utnött floskel, utan att påståendet måste omsättas till en robust planering som sedan omsätts till handling. Det här handlar inte bara om Marinens personalramar, utan även om Marinens strategiska kompetenser – rekrytering, vidmakthållande och styrning av dessa. 

Vi är båda fullt medvetna om de enorma utmaningar som vi tillsammans är mitt upp i och som ligger framför oss. För att rätta upp besticket och säkerställa en säker navigering framåt är det nu viktigt att vi så snabbt som möjligt åstadkommer en Marin Utvecklingsplan, som tar sin utgångspunkt i nuläget. Arbetet med denna är redan igång och den kommer nu på årsbasis att leverera ingångsvärden till Försvarsmaktens utvecklingsplan. Utmaningarna och frågeställningarna är många och måste tas omhand i en väl prioriterad ordning. Här konstaterar vi att personalförsörjningsfrågorna är av allra högsta prioritet för Marinens förmåga att lösa sina uppgifter med i huvudsak stående förband.

Till alla er i Marinen som regelbundet på olika sätt producerar, planerar, utbildar, bidrar till samt genomför insatser med marinens förband: – Var med och sprid det marina budskapet, engagera er i våra viktiga framtidsfrågor både här på bloggen och på andra sätt!

Stockholm den 12 september 2011

Jan Thörnqvist (Marininspektör) och Jonas Haggren (C PROD MARIN)

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

7 kommentarer

 • Kent 13 september 2011 17:09

  Kul!

 • C 13 september 2011 22:54

  Hurra!
  Jag ser fram emot läsning från den officiella sidan (till skillnad från de mer privata försvarsbloggarna). Jag hoppas även att det inte bara blir ni, de högsta hönsen, som skriver, utan även lite yngre officerare med en annan bild av verkligheten.

 • Anonymus 14 september 2011 12:07

  Roligt att marinbloggen äntligen finns, nu har vi alla tre försvarsgrenarna.

 • Daisy Balkin Rung 14 september 2011 18:07

  STORT GRATTIS till denna blogg. Önskar jag er och hoppas framgång - hälsningar till er båda. En sak bara - det är bra om ni inte har så många förkortningar - för dem som inte tillhör de insatta=)!

 • Tore 15 september 2011 00:32

  Önskar mig många "hemma hos" liknande berättelser från era fartyg och övningar.

 • Peter v H 15 september 2011 05:22

  GMY

 • Ola 15 september 2011 21:39

  Jättebra initiativ! Jag kommer definitivt att följa den här satsningen med stort intresse! GMY, fair winds and fet bredbandsuppkoppling!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *