På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Loppis på Camp Estelle

Malistyrkan

Det finns många likheter mellan att avveckla en militär insats och en helt vanlig flytt. De flesta saker är ganska lätta att identifiera vad som ska göras med dem, de packas och lastas på ett ordnat sätt. Men sen kommer man till en punkt där man tror att typ allt är färdigt, men när man närmar sig det sista flyttlasset så märker man att man har en hel del småsaker som man inte
tänkt på att de också måste omhändertas.

Sedan den svenska kontingenten etablerades i GAO har det samlats på sig mycket prylar. Många av dessa saker har gått i arv från kontingent till kontingent. Det är till exempel saker som gjort vår vardag lite mysigare och lite mer gemytlig. En uppsjö av ljusslingor, mini-kylskåp, yogamattor, tavlor och en hel del annat har smyckat våra boenden. Till det kommer hygienartiklar och kläder som inte känns prioriterade i den privata packningen som precis som på vanliga flyg är väldigt begränsat i antal kilo som får tas ombord. Därför anordnade vi en ”loppis” i helgen och bjöd in alla andra nationer på Camp Castor. Till skillnad från en vanlig loppis var allting gratis, men den som ville kunde skänka en slant till välgörenhet. Intresset för sakerna visade sig vara stort och loppisen blev en riktig succé. Vi blev av med så gott som allt och vi samlade in mycket mer pengar än vad vi förväntat oss.
De över 10 000 sek vi samlade in kommer oavkortat sänkas till föreningen Veteranstöd Rapid Reaction (VRR).

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *