På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Flaggan är nu halad

Malistyrkan

Under veckan halades den svenska flaggan på såväl Camp Estelle i Gao som på Camp Midgård i Bamako. Detta är en milstolpe i hemtagningen av den svenska styrkan med tillhörande materiel och snart har samtliga delar av det svenska förbandsbidraget i Mali avvecklats. Hemrotation av Mali 17 har inletts samtidigt som de sista flygtransporterna och avslutande överlämningar av camper samt materiel till FN slutförs.

– Jag är mycket nöjd med det arbete som förbandet genomfört. Avvecklingen har kunnat ske enligt plan tack vara ett hårt arbete och bra samarbete. Nu gäller det att fullfölja uppgiften med samma noggrannhet och professionalism intill all materiel och infrastruktur är återställd och samtlig personal hemma i Sverige säger kontingentschefen, överstelöjtnant Martin Johansson.

Även om några veckor återstår så markerar flagghalningen det formella avslutet för det svenska militära bidraget i Mali. Brigadgeneral Stefan Andersson, som tidigare varit chef för MINUSMA Sektor Öst, hade äran att leda ceremonin och ta emot den svenska flaggan för att återföra den till Sverige. Brigadgeneral Andersson tackade i sitt tal alla svenskar som deltagit under den svenska insatsen i Mali, vilken från början planerades att ske under 2-3 år, men i slutändan innefattade 9 år av insats. Sveriges Ambassadör i Mali närvarade vid ceremonin men också andra gäster, bland annat chefen för MTF (Mobile Task Force) som Sverige ingått i under tiden i Gao samt representanter från Tyskland och Storbritannien. Brigadgeneral Andersson tackade särskilt de internationella representanterna för ett mycket gott samarbete och överlämnade en minnessköld från Försvarsmakten.

Överstelöjtnant Johansson summerar dagen genom att konstatera att flagghalningen utgjorde ett värdigt avslut på den svenska insatsen i Mali:

– Genom ceremonin påminns även vi alla som deltagit i insatsen om att vi är och förblir en del i en helhet större än våran enskilda insats. Vi kan känna en stolthet över det vi bidragit med och som utgör en del av såväl Förenta Nationernas viktiga fredsarbete som Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *