På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

30 Dagar i insatsområdet

Malistyrkan

Mali17 har nu passerat 30 dagar i insatsområdet, med ett uppdrag som på många sätt är unikt. Att avveckla ett kontingentsbidrag och en svensk närvaro som pågått sedan 9 år i Mali. I och med att de 30 dagarna passerat genomfördes en marsch och kontingentsuppställning för att stärka förbandsandan och belysa innebörden av förbandets uppdrag.

– Att föra den svenska fanan och representera FN i en internationell insats innebär ett stort ansvar. Som förband och som individer ska vi känna en stolthet i att tillhöra Mali 17 och tillsammans lösa vår viktiga uppgift på bästa sätt. Alla är viktiga för att lyckas med uppdraget och som utlandsveteraner tillhör ni efter insatsen en viktig del av den svenska historian av fredsbevarande insatser, sade kontingentschefen överstelöjtnant Martin Johansson, till förbandet under uppställningen.

Under ceremonin deltog även chefen för MTF (Mobile Task Force), Överste Reza från Bangladesh, som under de senaste året varit närmaste högre chef för det svenska förbandet i Mali. Överste Reza tackade Sverige för samarbetet och det mycket uppskattade arbete som utförts under de 9 år Sverige deltagit i insatsen.

Det som fortsätter och nu är vardag för Mali 17 är inventering, vård, sanering, packning och lastning. Snart kommer de första transportflygplanen ner för att lastas med svensk utrustning. Lasten som ska flygas är sån materiel som är extra viktig att få hem till Sverige så snabbt och säkert som möjligt, till exempel sjukvårdsutrustning eller viss IT-utrustning. Parallellt med all vård och packning ska också destruktion av ammunition som inte får transporteras samt nedmontering av master och vissa byggnader genomföras.

Samtidigt som avvecklingen fortskrider är det avgörande att förbandet bibehåller ett bra egenskydd. Detta innefattar såväl egen övningsverksamhet inne på campen som att genomföra patruller i det direkta närområdet.

– Patruller och övningar gör vi för att vidmakthålla vår egen förmåga och lägesbilden i området eftersom detta är avgörande faktorer för att lyckas med vår uppgift och bibehålla ett högt egenskydd i den aktuella hotmiljön, säger överstelöjtnant Martin Johansson.

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *