På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

”Jag tar befälet!”

Malistyrkan

Under dagens Transfer of Authority-ceremoni tog överstelöjtnant Martin Johansson befälet över den svenska kontingenten och med det har den formella överlämningen skett mellan Sveriges sextonde och sjuttonde Malistyrka. Överstelöjtnant Christofer Lennings tackade sin kontingent för det extraordinära arbetet de uträttat de senaste sex månaderna och passade samtidigt på att önska Mali17 lycka till.

– Ni blir historiska som den sista avvecklingsinsatsen i Mali, bär uppgiften och den svenska fanan högt och med stolthet, sa överstelöjtnant Lennings i sitt tal.

I det nuvarande säkerhetspolitiska läget är Mali17:s uppgift mycket viktig. Förutom att fullfölja Sveriges engagemang i Mali med fanan i topp ansvarar de för att ta hem all krigsmateriel som behövs hemma i Sverige. Allt detta i en miljö som är både dynamisk och komplex.

– Det är vi i Mali17 som kommer avgöra vad slutbetyget för den svenska insatsen i Mali blir. Mali16 har gett oss goda förutsättningar för ett högt betyg och vi ska förvalta detta väl. Vi ska också vidmakthålla och förstärka relationerna med våra internationella samarbetspartners in i det sista, säger Mali17:s kontingentschef, överstelöjtnant Martin Johansson.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *