På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Sveriges sista FN-operation i Mali genomförd

Malistyrkan

I mitten av november genomförde den svenska Malistyrkan sin sista operation inom ramen för Försvarsmaktens bidrag till FN-insatsen i Mali. Operationen var riktad söderut från Gao och gick ner mot tregränsområdet där Malis, Burkina Fasos och Nigers gränser möts. Ett område där både kriminella och terrorgrupper har stor kontroll.

– Målet med den sista operationen var att skydda lokalbefolkningen, öka förståelsen för säkerhetssituationen i operationsområdet och samtidigt störa terrorgrupperna. Det har vi gjort genom att befinna oss i områden som vi vet att terrorgrupperna befinner sig i, på så sätt begränsar vi deras handlings- och rörelsefrihet, säger kontingentschefen Christofer Lennings och fortsätter:

– Utöver det har vi möjliggjort för FN:s civila delar att ta sig ut och prata med lokalbefolkningen i dessa utsatta områden. Då kan de skapa djupare förståelse för säkerhetsläget och vilken slags hjälp som behövs i byarna.

I samband med att den sista operationen avslutades besökte MINUSMA:s högsta militära befälhavare, generallöjtnant Cornelis Johannes Matthijssen, den svenska Malistyrkan. Force Commander Matthijssen tog tillfället att uttrycka sitt stora tack inför hela kontingenten och samtidigt tilldela den 16:e Malistyrkan sitt särskilda erkännande i form av ett Force Commander’s Commendation Letter. Ett erkännande endast ett fåtal förband får.

I sitt tal tryckte generallöjtnanten på hur komplex situationen är i Mali. Att insatsen vi genomför är mer ’counter-insurgency peacekeeping’ än en traditionell FN-insats för att övervaka eldupphör, hjälpa parter nå fredsavtal och upprätthålla freden efter en konflikt. Han beskriver den svenska styrkan som mycket robust, flexibel och proaktiv i sitt lösande av uppgifter.

Förbandet Mali 16 är den sista styrkan som gör en full operativ insats i Mali. I december efterträds de av Mali 17 som åker ner för att avveckla Försvarsmaktens och Sveriges nioåriga insats i Mali.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *