På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Medaljering

Malistyrkan

Idag har våra soldater och officerare ur Mali16 medaljerats med FN:s medalj för fredsinsatser. En medalj som tilldelas militär-, polisiär- och civil personal som tjänstgör i en FN-insats i minst 90 dagar. Chefen för Sektor Öst, brigadgeneral Stefan Andersson, närvarade vid ceremonin och var också med och medaljerade Malistyrkan tillsammans med CO, stabschefen och kompanichefen.

Medaljen pryds av FN:s emblem, världskartan med två korsade olivkvistar runtom och bokstäverna UN. På baksidan av medaljen står texten ’In the Service of Peace’ i relief. Medaljbandets yttersta ljusblåa partier symboliserar FN närvaro i landet. Därefter kommer grönt, gult och rött, Malis flagga, där grönt står för naturen, gult för välstånd och rött för det blod som tidigare generationer offrat för självständighet. Det mörkblåa partiet symboliserar Nigerfloden och det sandfärgade partiet symboliserar Sahel-öknens sand.

Under sitt inledande tal sa kontingentchefen, överstelöjtnant Christofer Lennings:

”Genom åren har den svenska Försvarsmakten deltagit i 120 internationella uppdrag i över 60 olika länder. Ni tillhör nu den skara av svenskar som genomfört  en insats i utlandsstyrkan. Ni tillhör en ännu mindre skara svenskar som gjort den insatsen som en del av FN:s Mobile Task Force här i Mali. Framförallt tillhör ni en skara som gjort en insats som en del av Amfibiekåren. Alla här har en viktig del, oavsett huvudtjänst, för att uppnå den operativa effekten vi har. Alla är också viktiga för vår starka förbandsanda och den kamratskapen vi har”.

Förutom FN-medaljen tilldelades även tre stycken kontingentchefens coin för antingen sitt extraordinära arbete inom huvudtjänsten eller för särskilda prestationer utanför huvudtjänsten. Coin är en militär jetong och ett tecken på uppskattning, en slags mindre medalj som överlämnas med ett fast handslag.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *