På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Halvvägs och på topp

Malistyrkan

Mali 16 har nu genomfört halva insatsen sedan vi roterade ner till Mali i slutet av maj månad. Jag kan lova att det har varit tre händelserika månader där vi har stiftat närmare bekantskap med den utmanande operationsmiljön, motståndaren samt den dynamiska säkerhetssituation som råder i Mali. Hög temperatur, regnsäsong, svårframkomlig ökenterräng och den ständigt närvarande hotbilden, ställer höga krav på oss alla i förbandet. Flertalet inställda ledigheter (leave) och logistikflyg har också påverkat tillvaron, men genom amfibisk kreativitet och flexibilitet så har alla snart fått komma hem på ledighet och förbandet har även lyckats upprätthålla operativ förmåga över tid.

Det råder inget tvivel om att vi gör nytta här nere, situationen i Mali är svår, särskilt för den fattiga lokalbefolkningen som kontinuerligt utsätts för hot, våld och övergrepp av både kriminella och våldsbejakande islamistiska grupper. Vi har bidragit med stabilitet och säkerhet genom vår närvaro i östra Mali, samt skapat förutsättningar för FN:s civila delar att arbeta i byar under vårt skydd. Under en operation hamnade vårat skyttekompani i strid efter att ha blivit beskjutna av flertalet motståndare. Kompaniet besvarade elden och motståndarna avvek från platsen. Ingen svensk sårades under eldstriden och förbandet löste sina uppgifter på ett ytterst professionellt sätt under svåra omständigheter. Jag är oerhört stolt över förbandets agerande och vi har gått stärkta ur situationen.

Ingen dag har varit den andra lik på grund av uppkomna situationer och händelser som behöver hanteras. Det kan vara allt från attacker av motståndare i närområdet till akut blindtarmsoperation på egen personal eller ett brådskande behov av att bygga en midsommarstång med däck och järnrör. Det enda som går enligt rutin är möjligtvis de återkommande varianterna av kyckling i matsalen, de dagliga träningspassen och vardagen inne Camp Estelle i Gao och Camp Midgård i Bamako.

Även om vi är som en stor familj, jag brukar kalla oss familjen-annorlunda, som skrattar, gråter och kämpar tillsammans, så är vi också långt borta från våra nära och kära. Det påverkar såväl oss som våra anhöriga där hemma och jag vill passa på att tacka alla Er anhöriga samt kollegor som stöttar oss och som i olika avseenden drar ett tungt lass därhemma. Ert stöd och Er förståelse är en förutsättning för oss att bibehålla fokus och stridsvärde i denna påfrestande miljö.

Avslutningsvis kan jag konstatera att förbandet Mali 16 är halvvägs och på topp, även om vi fortsatt har ett krävande uppdrag att fullfölja. Genom vår starka förbandsanda med mottot; semper opus solve – löser alltid uppgiften, så har förbandet uppnått mycket goda resultat och det avser vi att vidmakthålla under hela insatsen.

I början av december kommer vi hem till Sverige igen, lagom solbrända och vältränade till det efterlängtade svenska julbordet. Det kommer vara med stolthet som jag återlämnar ett stabilt gäng välprövade och vidareutvecklade soldater och officerare till Försvarsmakten och Er anhöriga.

Christofer Lennings, Kontingentschef Mali 16

 

 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *