På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Korum

Malistyrkan

För att delta på en gudstjänst behöver man inte vara troende. Vår fältpastor Daniel är noga att påpeka att alla är välkomna på korum (militärgudstjänst) oavsett vilken religion man har eller inte har. För många blir stunden i den lilla kyrkan ett stilla avbrott i den annars ganska hektiska tillvaron vi arbetar i här nere. Vi släcker då flitens lampa och tänder istället ett varsitt levande ljus för att sitta ner, lyssna och reflektera.

I korumet ingår alltid nattvard. De nattvardskärlen vi använder under Mali16 har riktigt gamla anor, de är från år 1697 och var sockenbudstyg i Amiralitetsförsamlingen i Karlskrona. Enligt traditionen finns det två saker ett militärt förband aldrig får förlora; sina fanor och sin kalk. När slaget vid Poltava var på väg att förloras 1709 grävde en präst ner nattvardssilvret på slagfältet och gick därefter i fångenskap i tjugo år. När han till slut släpptes fri gick han via Poltava hem till Sverige och kunde återlämna sitt förbands uppgrävda nattvardssilver till dess rättmätiga ägare.

Fältpastorerna i Försvarsmakten tillhör som regel Svenska kyrkan men arbetar över religionsgränserna. Arbetet utgår från den religiösa mångfald som finns i Sverige och stöd finns att få oavsett tro. Själavårdsarbetet innefattar också krisstöd och syftar till att stärka förbandets och den enskildes existentiella- och moraliska motståndskraft.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

1 kommentar

  • Henke T 25 augusti 2022 11:01

    Alla har vi den förmånen....kropp OCH själ, lev väl

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *