På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Samarbete med FN:s civila delar

Malistyrkan

FN:s insats i Mali, MINUSMA, är uppbyggd av tre delar, en militär del där vi ingår, en polisiär del och en civil del. Under vår senaste operation hade vi med oss fyra civila FN-medarbetare som med våran hjälp kunde ta sig till områden där säkerheten ibland inte tillåter dem att röra sig fritt. Deras fältuppdrag är mycket viktiga för de civila delarna då samverkan med lokalbefolkningen ger både information och inriktningar om var FN:s hjälp behövs som mest.

I det civila teamet ingick representanter från POC (skydd och säkerhet av civila), DDR (nedrustning, demobilisering och återanpassning) och SSR (arbete med säkerhetssektorreform). De tre funktionerna är vitala inom FN för att kunna säkerställa de-eskalering av en konflikt och på lång sikt återgång till fred.

Sveriges FN-styrka ingår i den snabbrörliga stridsgruppen Mobile Task Force och är direkt underställd Minusma:s Force Commander. Vår viktigaste uppgift är inom ramen för Protection of Civilians, det vill säga att skydda civilbefolkningen. Det gör vi genom att vara närvarande i oroliga områden där vi stör och är beredda att hindra både kriminella- och islamistiskt våldsfrämjande grupper från att genomföra sin verksamhet. Förutom renodlad terror så utsätts lokalbefolkningen återkommande av kidnappningar och människohandel. Det har också skett en ökning av drog- och vapensmuggling.

FN:s arbete i världen omfattar alla områden av internationell politik och delas traditionellt in i tre så kallade pelare: Fred, säkerhet och nedrustning, Hållbar utveckling och fattigdomsbekämpning, och Mänskliga rättigheter och demokrati. Vi är stolta över att bidra med vår del i det stora hela.

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *