På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Svenska soldater i strid i Mali

Malistyrkan

Under onsdagen blev det svenska skyttekompaniet ur FN-insatsen Minusma beskjutet utanför Gao i Mali. Inga svenskar sårades i eldstriden.

De svenska soldaterna utsattes för finkalibrig eldgivning under en operation i området utanför Gao. Svenskarna besvarade elden och motståndaren avvek från platsen. Ingen svensk sårades under eldstriden och kompaniet är sedan i fredags återsamlat på campen.

– Förbandet löste sina uppgifter på ett ytterst professionellt sätt under svåra omständigheter. Vi är väl förberedda och övade på den här typen av händelser, jag är oerhört stolt över förbandets agerande och vi kommer gå stärkta ur detta, säger kontingentschef Christofer Lennings.

Det svenska bidraget till FN:s insats i Mali består av ett skyttekompani och stab i Gao samt en stödenhet i Bamako som ska genomföra säkerhetsoperationer till stöd för Minusma. Uppgiften är att stödja stabiliseringen i Mali och implementeringen av fredsavtalet.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *