På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Mali16 tar befälet!

Malistyrkan

I 45 graders värme genomfördes den traditionsenliga överlämningsceremonin mellan pågående och avgående chef och under gassande sol tog överstelöjtnant Christofer Lennings över ansvaret för den svenska FN-insatsen i Mali.

Överstelöjtnant Lennings inledde sitt tal med att uppmana alla att reflektera över vad som faktiskt binder oss samman här nere. Vi har alla, officerare, soldater och civila, lämnat våra familjer och våra vänner. Vi har lämnat vår relativa trygghet hemma i Sverige och vi har gjort det för något större än oss själva.

– Vi har gjort det här valet för att bidra med vår del i säkerställandet av Sveriges säkerhetspolitiska intressen och för freden. Det gör vi i Mali, i FN och tillsammans med våra samarbetspartners. Vi sätter alla laget före jaget och är beredda att ta riskerna för fred och säkerhet i Mali.

Överstelöjtnant Christofer Lennings tar över svenska fanan från överstelöjtnant Peter Andersson.

 

Lennings fortsatta att tacka Mali15 för deras väl genomförda insats och det professionella bemötandet och stödet vi fått under överlämningen mellan förbanden.

– Mali16 kommer bygga vidare på den gedigna grund Mali15 har skapat tillsammans med våra övriga partners här nere. Det är stora skor att fylla, men vi i kåren tvekar aldrig inför en utmaning, vårt motto är Semper Opus Solve, vi löser alltid uppgiften. Vi kommer göra det också här, som den sista operativa insatsen Sverige har i Mali. Jag är stolt över hur snabbt alla i Mali 16 har kommit igång och redan börjat leverera effekt i vissa avseenden. Men jag hade inte förväntat mig något annat heller! Vår förbandsanda är stark och svetsar oss samman och jag vet hur kompetenta och flexibla varenda en i förbandet är, säger överstelöjtnant Lennings.

Vi önskar nu Mali15 en mycket välförtjänt ledighet hemma i ett somrigt Sverige innan det är dags att fortsätta Försvarsmaktens arbete i ett allt mer försämrat omvärldsläge. Tack för er insats!

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *