På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Kvinnor, fred och säkerhet

Malistyrkan

En soldat hälsar på barn under en patrull i en by Foto: Jesper Moldvik/Försvarsmakten

Kvinnor och barn är särskilt utsatta i väpnade konflikter världen över. Detta vad gäller i civila dödstal räknat, me även som sexuellt våld som ett medel i krigföring.

Med den bakgrunden så antogs den 31 oktober år 2000 resolution 1325 av FN:s säkerhetsråd. Sverige verkställer denna resolution genom följande genom att:

  • Synliggöra och stärka kvinnors inflytande och meningsfulla deltagande i fredsprocesser
  • Motverka grundorsaker till konflikt och våld samt inkludera kvinnor och män i det konfliktförebyggande arbetet
  • Stärka skydd av kvinnor och flickor från våld i samband med och efter väpnad konflikt
  • Stärka genusperspektiv och expertis i arbetet för fred och säkerhet

Soldat leker med nyfikna barn under en patrull. Foto: Jesper Moldvik/Försvarsmakten

Konkret för Malistyrkan kan detta innebära flera saker. Under insatsträning så genomgår samtliga utbildning i vilka risker det innebär för kvinnor och barn att vistas i konfliktområden. Malistyrkan har även särskilt utbildad stabspersonal inom gender som är delaktig i operationsplanering för att ta höjd för just påverkan av vår närvaro i ett område. Flera soldater utbildas i samverkan, för att kunna prata med lokalbefolkningen på ett så bra sätt som möjligt, och överkomma kulturella barriärer genom förståelse.

Soldater ur Malistyrkan Foto: Jesper Moldvik

Kvinnor genomsyrar hela malistyrkan i samtliga yrkeskategorier och innehar flera olika befattningar, precis som alla andra i vår kontingent och försvarsmakt. Mycket har skett sedan resolutionen röstates igenom år 2000 och det finns alltid mer och göra, och där är kvinnor ovärderliga i arbetet för just varandra, och alla andra.

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *