På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Tillbakablick: Att fira jul i insatsområdet

Malistyrkan

Det blev jul även för den svenska kontingenten nere i Mali. Vår tradition att fira julen redan på julafton delas inte av de andra förbanden på den gemensamma Camp Castor vilket till del medförde att det var jobb som vanligt här nere.

Soldater samlas för att titta på Kalle Anka vid 15:00 Foto: Jesper Moldvik/Försvarsmakten

Men när klockan närmade sig 15:00 svensk tid startade vi vårt julfirande i GAO med en lättare jul-lunch bestående av två sorters sill, macka, julskinka, kallrökt lax och julmust. Allt ackompanjerat av traditionsenlig Kalle Anka och hans vänner. Ett massivt gotte-bord hade dagen till ära även dukats upp till allas förtjusning. För NSE i BAMAKO var julbordet än mer välfyllt då man där hade större möjlighet att hantera egen mat.

Dagen fortsatte sedan med lika delar jobb som firande. Framåt kvällen var de flesta klara för dagen med sitt värv. Kontingenten stod uppställda klockan 19:00 för att invänta jultomten som förärade oss med sin närvaro på det mest exemplariska vis. Intågandes från Gud vet var anlände tomten med sina nissar på sin släde för att förgylla oss alla med såväl gåva som julklappar.

Överstelöjtnant Peter Andersson tackar tomten för att han besökte oss. Foto: Jesper Moldvik/Försvarsmakten

Kontingenten erhöll en uppskattad gåva i form av två armbrytningsbord till såväl Camp Estelle i GAO som Camp Midgård i BAMAKO. Utöver denna massiva gåva, som i sig riskerar göra mina soldater onaturligt starka, erhölls även en individuell julklapp till var och en i form av en väska med tillhörande innehåll som vattenflaska, keps, fika, vitamintillskott och en buff.

För mig som kontingentschef är det såväl rörande som glädjande att det är så många svenska företag, stiftelser, staber och förband som är mån om vårt stridsvärde och välmående en tid som denna. Jag vill därför från mig som person men även för kontingentens vägnar rikta mitt varmaste tack och uppskattning till alla er där hemma som varit med och bidragit till vårt julfirande på ett väldigt generöst vis. Ni bidrog på ett väldigt fint sätt till att vår jul här nere blev såväl fin som minnesvärd och för det förtjänar ni vårt rungande tack!!

Fördelen med att fira jul på julafton i en multinationell kontext är ju såklart att man får chansen att fira lite till dagen efter när de andra förbanden genomför sitt firande. De tyska vännerna hade slagit på stort med en fin julmiddag i GAO med efterföljande julmarknad. Våra brittiska vänner bjöd in till en uppskattad Rugby-turnering. Det visade sig att vi nog är bättre på att bryta arm än spela rugby men vi hade förbannat kul tillsammans.

Intensiv match mellan Sverige och Storbritannien i rugby. Foto: Jesper Moldvik/Försvarsmakten

Känslan här nere är att det är god stämning och öppenhet som råder mellan förbanden. Vi vill ut och göra saker tillsammans, de steg vi tagit denna jul tillsammans med våra internationella vänner är ett gott första kliv in i en fin gemenskap. Det är viktigt för oss som förband att göra även lättsamma saker då och då för att ta bort tankarna på det allvar och de risker som råder när vi är ute på operation.

Avslutningsvis vill vi rikta våra tankar till alla där hemma som firade jul och nyår utan oss. Vi hoppas ni fick en fint och värdigt firande trots vår frånvaro. Ta hand om er där hemma så ska vi göra detsamma här nere. Vi önskar alla en god fortsättning på 2022!

Överstelöjtnant Peter Andersson

CO MALI 15

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *