På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Övning i skarp miljö

Malistyrkan

Under en vanlig övning i Sverige repeteras utbildningar, soldater prövas och vapen testas. I Mali sker allt detta, men ute i den miljön som förbandet ska verka i.

Skjutning med granatgevär. Foto: Jesper Moldvik/Försvarsmakten

Innan operationer kan genomföras i ett insatsområde ska varje förband uppnå operationskapacitet, för att detta ska ske genomförs olika kontroller för att se att all materiel fungerar och upptäcka eventuella brister som kan åtgärdas i god tid. Denna övning genomförs inte på vår camp utan sker i närområdet. Transport till skjutbanan blir helt plötsligt en större manöver än vad det tidigare varit. Under övningen testas alla vapensystem så de fungerar felfritt. Fordonen kontrolleras och patruller genomförs för att säkerställa att rutiner fungerarar.

Förberedelser innan patrull i by. Foto: Jesper Moldvik/Försvarsmakten

Trots att syftet är att öva, Innebär det att vi samtidigt kan vara närvarande i byar och patrullera platser. Under övningen besöktes en marknadsplats och styrkan samverkade med lokalborna. En del av vårt uppdrag i Mali är att skydda civila och underlätta deras vardag. I detta är det mänskliga mötet av stor vikt. En av lokalborna sade ”Det är först när ni kommer hem till mig som ni på riktigt kan se hur vi har det, och förstå vad vi behöver”.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *