På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Julklapparna anländer

Malistyrkan

450 mil mellan Sverige och Gao innebär en omfattande logistikkedja för att få all materiel och post till soldaterna  i insatsområdet. Heavy Airlift Wing gör det möjligt att förflytta stora mängder gods i en flygning på ett effektivt sätt.

Två C-17 ur Heavy Airlift Wing. Foto: Jesper Moldvik/Försvarsmakten

För att kunna genomföra operationer och hålla soldater och materiel i bra skick krävs allt från mat till reservdelar. I dessa tider är även julklappar ett välkommet tillskott som sprider glädje och höjer moral. I Malistyrkan finns flera soldater och officerare som arbetar med att transporter från Sverige hamnar i Gao.

I veckan genomfördes en godstransport med Heavy Airlift Wing som flyger två stycken transportplan av typen C-17, ett av världens största transportflygplan. Till exempel kan man lasta två stycken helikopter 16 (Black Hawk) eller 77 ton gods i ett flygplan. Heavy Airlift Wing är stationerade i Ungern och består av besättningar från tolv länder som delar på totalt tre stycken flygplan. Samarbetet grundar sig på att flera nationer har gemensam verksamhet på olika platser i världen och därför kan flyga tillsammans med leveranser.

Förberedelser genomförs för att lasta av flygplanet. Jesper Moldvik/Försvarsmakten

Under de senaste veckorna har leveranserna inte bara bestått av reservdelar till kylsystem utan fler och fler leveranser har innehållit julklappar till soldater och officerare. Något som betyder extra mycket när man inte kan vara hemma under julen. Samtliga ur logistikkedjan gör ett ovärderligt jobb för att Mali 15 ska kunna lösa sina uppgifter på bästa sätt, även om det gäller något så litet som en en julklapp.

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *