På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Service utöver det vanliga

Malistyrkan

Försvarsmaktens fordon tillverkas för att hantera svåra miljöer oavsett tid på året. Men för att kunna hålla fordonen funktionsdugliga krävs noggrann tillsyn och ibland mer avancerad service.

Mekaniker svetsar tillbehör till terrängbil 16. Foto: Jesper Moldvik/Försvarsmakten

En terrängbil 16 ska kunna hantera Norrlands kyla samtidigt som den klarar av den dammiga landsbygden i Mali. För en besättning innebär det att ständigt ha koll på sitt fordon och åtgärda de problem som uppstår när sand letar sig in precis överallt. I vissa fall kan det behövas mer kvalificerad reparation och därför finns reparationsgruppen.

Motorbyte förbereds. Foto: Jesper Moldvik/Försvarsmakten

Reparationsgruppen består av ett antal mekaniker med bred kompetens inom hjulfordon. En mekaniker har möjligheten att åtgärda en liten slang som lossnat eller lyfta motorn på en terrängbil 16, vad som än krävs för att få ett fordon funktionsdugligt. Utöver att byta reservdelar så kan delar lagas, skapas eller modifieras om så behövs.

Miljön i Mali ställer höga krav på våra fordon, men våra soldater och mekaniker gör sitt bästa för att hålla dem på vägen där de gör störst skillnad för civilbefolkningen.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *