På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

EN VARMARE LUCIA

Malistyrkan

Samtidigt som Sverige täcks av snö så dammas uteplatsen av och förbereds för Luciafirande. när det är 40 grader varmt så kan det krävas lite extra för att få till julkänslan som så många säkert känner där hemma.

Med en enkel spisplatta, en lånad kastrull från tyska köket och glögg fraktat ifrån Sverige så börjar julkänslans doft sakta sprida sig. Under måndagen har Mali 15 fortsatt arbeta med att gå igenom materiel på camp Estelle. Fordon ska inventeras och iordningställas, allt detta i ett varmt klimat som påminner om allt annat är julen.

Under insats så genomförs det kontinuerligt aktiviteter för att göra upplevelsen för personen så bra som möjligt, så kallat ”welfare”. Högtider firas, quiz genomförs och andra aktiviteter för att öka välmående under insatsen.

Igår, 13 december samlades förbandet för att fira Lucia. Oaktat avsaknaden av snö och kyla så dukades det fram glögg, pepparkakshus och dryck. I samband med avtackningen av den sista personalen från Mali 14 så spelades julmusik och pepparkakshus byggdes i olika kreativa former och färger.

Trots att det är långt hem och julen inte gör sig särskilt påmind i öknen så skapar stunder som dessa ett tillfälle att umgås med varandra och ta del av de små sakerna som traditionerna innebär.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *