På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Mali 15 tar befälet!

Malistyrkan

Långt från den fallna snön i Sverige står Mali 15 nu uppställda. Med sandiga skor, varma och redo att ta oss an uppdraget vi tränat så länge för. Den 5e december tog vi över stafettpinnen och utgör nu Sveriges militära FN-styrka i Mali.

Foto: Jesper Moldvik/Försvarsmakten

Under den gassande solen övertog Överstelöjtnant Peter Andersson befälet från överstelöjtnant Dennis Löfvenborg. Han hade följande att säga om insatsen:

”Det är med enorm stolthet och stor ödmjukhet jag står framför er idag som ny chef över SWECON MINUSMA. Att ta över efter Överstelöjtnant Dennis Löfvenborg och Mali 14 är såväl en ynnest som en pulshöjare! Jag är mycket nöjd med på det sätt ni bäddat och förberett för oss ur Mali 15. Allt från överlämnande av kontakter, planering, möten, materiel till små tips och trix samt allt där emellan har hållit hög klass och därmed förberett oss på bästa sätt för vad som komma skall.

Det sätt som ni i Mali 14 tagit er an den taktiska uppgiften är beundransvärd. Jag har haft täta kontakter med er CO under er tid här nere och vet vilket slit och vilka vedermödor ni tvingats ta er igenom för att kunna stå här idag, redo att åka hem. Ni personifierar allt det goda vi som krigare vill se i jägarskrået: uthålligheten, drivet, andan, professionalismen och tron på er själv och er förmåga! Ni har gjort detta jäkligt bra och kan återvända hem med såväl heder som ära i behåll! Ni lever upp till er devis, PERGITE PRO PACE – framåt för freden! De avtryck ni lämnar här nere må kanske inte förändra Mali på kort sikt men de kommer prägla vår tid här nere och utveckla oss som förband i rätt riktning! Vi tar över det arbete ni påbörjat, ert arv förvaltas och utvecklas för att i förlängningen förhoppningsvis påverka säkerhetsläget i rätt riktning. Morgonens attack på vår camp är bara ett bevis för att mycket arbete återstår. Att ta över stafettpinnen och förvalta detta enorma arbete ni påbörjat kommer vara det finaste och mest ärorika jag gjort i hela min karriär och för det tackar jag er.

Till mina krigare i Mali 15 vill jag nu rikta min uppmärksamhet. Vår tid är äntligen kommen, vi har längtat, kämpat och slitit för att kunna stå här idag! Vi ska nu fortsätta utveckla och förädla det arv som Mali 14 lämnar efter sig. Jag vet att vi är redo och att ni är hungriga uppgiften!

När vi nu påbörjar vårt värv i Mali vill jag påminna om de dygder som ligger bakom kontingentens märke och devis. Tjuren karaktäriserar styrka, mod och uthållighet, att alltid vara redo oavsett uppgift! Olivkransen runt tjuren symboliserar fred och påminner oss om vår vilja och förmåga att skydda dem som behöver det mest, de utsatta och svaga. Kontingentens devis Primus Pilum, latin för första spjutet, är vårt sätt att påminna oss om vår strävan att alltid träna och kriga för att vara de främsta, alltid längst fram, alltid redo.

Tiden kommer att gå fort, om ett halvår står vi här efter mission! Då hoppas jag vi kan se varandra i ögonen, lika stolta som Mali 14 över vad vi uppnått och trygga i tanken att det här gänget, det var något speciellt, något utöver det vanliga! Allt handlar om ambition och inställning, tillsammans kommer vi klara det och så mycket mer! Ge er själv och kontingenten den möjligheten och ni kommer ha en del av ert liv att se tillbaka på med både stolthet och längtan.

I ett tidigare tal bad jag er titta er omkring, se vilka vi i Mali 15 är. Min uppmaning nu som då är att vi gör detta tillsammans! Krigaren bredvid kan vara den som räddar ditt liv eller som du måste ge ditt liv för! Sådan uppoffring kommer ej gratis, den måste jobbas för och vårdas, utvecklas och frodas. Det förband jag har framför mig idag vet jag är moget en sådan inställning! Ni har gjort mig väldigt stolt under vår tid tillsammans och jag vet att ni kommer fortsätta göra er själv rättvisa! Nu är det vår tid! Det är dags för Primus Pilum att leverera!”

Mali 15 tar över fanan från Mali 14. Foto: Jesper Moldvik/Försvarsmakten

Mali 14 går nu mot välförtjänt vila och en jul hemma i Sverige. Mali 15 önskar er en trevlig resa hem och tack för er insats!

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *