På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Att göra skillnad – borta eller hemma

Malistyrkan

Att genomföra en internationell insats, i Mali och inom FN, är att sätta andra framför sig själv. Ni som genomfört denna insats, Mali 14,  har offrat tid ifrån era anhöriga och utsatt er för en risk i syfte att hjälpa människor i nöd, det är bland det finaste en människa kan göra.

Foto: Jonas Bäsk/Försvarsmakten

Att genomföra en insats i ett land där det främsta uppdraget, beslutat av världssamfundet och riksdagen, att skydda civilbefolkningen är utmanande och spännande. Varje dag under vår insats har känts betydelsefull och viktig och jag är stolt över att vara svensk soldat och att få delta i det viktiga arbetet och dela umbärandena med kamrater och kollegor från olika nationer och organisationer.

 

Till er anhöriga som läser detta – tack.

Tack för att ni har lånat ut och ställt upp för era anhöriga, låtit dem deltaga i denna insats för fred och frihet där ni fått ta ett ökat ansvar hemma. Ni har också genomfört en insats, hemma. Jag har stor respekt för den oro och saknad ni upplevt, utan erat stöd hade inte detta varit möjligt.

Jag uppmanar er, personal ur Mali 14 och era anhöriga, att lyssna på varandra, dela era erfarenheter från denna insats oaktat vart i världen ni genomförde den. Det är inte alltid helt lätt att komma hem, men att dela erfarenheter kan underlätta att åter hitta rytmen i den vardag vi delade innan insatsen.

När vi nu lämna Mali återstår fortfarande många utmaningar för landet men även för MINUSMA. Den politiska instabiliteten, nöden och behoven bland befolkningen kan verka oöverstigliga och en viss uppgivenhet kan infinna sig inför den egna insatsen betydelse. Men låt mig vara tydlig, Ni har gjort skillnad. Skillnad för de människor Ni mött, ibland bara genom er närvaro. Ni har skapat förutsättningar för familjer att flytta tillbaka till sina bostäder längs floden Nigers strand efter att de blivit bortjagade av terrorister. Ni har säkrat marknadsdagar i avlägsna byar vilket gjort att lokalbefolkningen kunnat införskaffa de förnödenheter de behöver för att överleva. Ni har patrullerat byar och vägar så att befolkningen kan röra sig fritt till jobb, skola och vårdinrättningar, något som är avgörande för ett fungerande samhälle.

Foto: Jonas Bäsk/Försvarsmakten

I och med våra samarbeten med andra nationer och organisationer har ni visat att Sverige är en partner att lita på, något som påverkar synen på Sverige långt bortom Malis gränser. Er framåtanda och professionalism har spridit sig inom den militära och civila delen av FN vilket gör att erat arbete gjort avtryck och bärs vidare, inte bara av Mali 15, utan även av andra nationer och organisationer.

Ni har gjort ett mycket bra jobb, jag är oerhört stolt över att ha fått vara en del av Mali 14 – Något som Ni alla skall vara.

 

Tack för er insats – borta som hemma!

Överstelöjtnant Dennis Löfvenborg
Kontingentschef Mali14, FN-soldat, anhörig

 

 

Foto: Jonas Bäsk/Försvarsmakten

“Some people live an entire lifetime and wonder if they have ever made a difference in the world. A veteran doesn’t have that problem” – Ronald Reagan

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *