På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Staben – från personaltjänst till långsiktig operationsplanering 

Malistyrkan

Soldaten kommer in genom dörren, dagen innan var plutonen fem timmar bort. Nu är det dock viktiga saker som ska redas ut. Ledighet. Hur länge, hur mycket och när kan semestern planeras? Personaladministratören tittar försynt upp bakom en av skärmarna, självklart kan hon svara på frågorna, för allt finns uträknat och redo att presenteras för den frågvise. En fråga som inte kan svaras på är om det finns en ”mule” (golfbilsliknande transportfordon)

Samtidigt som personaladministratören på personalsektionen reder ut vad som gäller sitter en annan del av staben med planering och bedömanden inför nästa operation. Det är logistik, underrättelser, juridiska frågor och mycket annat som ska samordnas och bearbetas innan skvadronen kan åka ut.

Alla timmar, hela veckan 

Från tidig morgon till sen kväll har staben arbetat sju dagar i veckan, varje vecka. Allt måste fungera, vatten måste beställas, planeringen för kommande operationer ska bli klara och rätt listor ska skickas in till FN-högkvarteret. Och samtidigt som allt annat sker klättrar en sambandssoldat i en av radiomasterna för att justera en av antennerna.

Allt sker synkront, som en väloljad maskin, som leds av stabschefen. Men som på alla arbetsplatser så finns det kaffe för att fungera som ytterligare smörjmedel.

För att få det dagliga arbetet att fungera i staben krävs en god kommunikation mellan sektioner och stabsmedlemmar. Ofta behöver flera funktioner bidra för att uppgiften skall kunna lösas på ett bra och effektivt sätt. För att uppnå detta finns fastställda rutiner där stabens sektioner träffas och samordnar verksamheten, säger Mj Per-Martin Järhed, stabschef Mali14.

Men det finns också tid att träna, skämta och ta en och annan läsk på verandan, för att hålla modet uppe i allt arbete.

Som en schweizisk armékniv –  fast svensk

Staben är en mångfacetterad samling av människor, som hanterar allt som kan tänkas hända. Allt från planeringen av logistisk i FN-systemet och se till att sambandet hem till Sverige fungerar. Alla delar är viktiga för att vi gemensamt ska kunna lösa våra uppgifter.

I den internationella kontexten vi arbetar i samarbetar vi också en hel del med andra nationer. Vi kan bidra med kunskaper och de kan stötta med verktyg som vi saknar.

–För att lösa komplexa uppgifter krävs oftast att de belyses ur olika synvinklar. Den stora mängd kunskaper och erfarenheter som finns i staben möjliggör detta, förutsatt att man arbetar mot samma målbild. Generellt inleds alla planeringar med en gemensam uppstart där målbilden förtydligas. Just den gemensamma målbilden är det absolut viktigaste för att lyckas med planering och övriga uppgifter i staben, säger Mj Järhed.

Förberedelserna för att Mali15 ska ta över är i full gång och delar av den tillträdande staben är nu också på plats i Mali.

 

Arbete in i kaklet

Planeringen och verksamheten fortsätter för Mali14 hela vägen tills uppställningen vid K3 för medaljering. Därefter påbörjas en välförtjänt julledighet för att sedan återgå till ordinarie förband och arbeten runt om i hela Sverige.

– Det är med blandade känslor som vi nu lämnar över till Mali 15. Visst skall det bli skönt att komma hem till familjen, men det är också med en stor portion vemod som jag kan konstatera att resan närmar sig sitt slut och det är dags att låta våra efterträdare överta stafettpinnen, avslutar Mj Järhed

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *