På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Parlez-vous français? –Talar ni franska?

Malistyrkan

Mannen på motorcykel som vi precis har stoppat skakar bestämt på huvudet och svarar på ett av de många lokalspråken, men när jag fortsätter prata så följer han ändå med lätthet mina direktiv. Jag vet att han förstår mig och antagligen talar franska väl men jag såg också hur han nervöst kollade runt när vi stoppade honom.

I insatsområdet där vi verkar innebär det ofta en stor risk för civilbefolkningen att samverka med oss. De terroristorganisationer som är aktiva i området har informatörer i varje by och de samlar aktivt in information om vilka som pratar med internationella styrkor. Civilbefolkningen blir därefter systematiskt attackerade och faller offer för repressalier. Varje samtal måste hela tiden analyseras: sätter jag personen i fara, vilka ser, vilka hör, vilka ämnen diskuterar vi?

I Mali finns det en myriad av olika kulturer, språk och etniciteter som sträcker sig bortom landets territoriala gränser. Som en tidigare koloni var franskan redan etablerad som det administrativa språket och när landet väl blev självständigt valdes franska som det officiella språket, bland annat då det inte premierade en etnicitet över en annan.

Språket har därför blivit något av stor strategisk betydelse. Franskan representerar både befolkningens möjlighet till att få information från staten och omvärlden, samt möjligheten till att kunna ge information av vikt till internationella förband. Något som terroristorganisationer också har identifierat vilket är en av anledningarna till att de sedan början av krisen 2012 har jobbat aktivt för att stänga skolor och hota statsrepresentanter och lärare från att återvända till de utsatta områdena. Med tanke på att nästan hälften av invånarna är under 16 år innebär det här inte bara en risk för den nuvarande generationen utan snart även för landets befolkning i stort.

Men trots språk-barriären och de omedelbara risker som folk lever med tar de ändå kontakt, och vi slås ofta av den levnadsglädje och vilja som människor fortfarande påvisar trots den konflikt som nu varat i drygt nio år. Det är svårt att inte bli berörd när mannen som bara några veckor tidigare förlorat sin son i en massaker utförd av terrorister men trots detta finner mod att ta kontakt med oss och ändå kan öppna upp sig och skämta om hur röda och svettiga soldaterna är.

Civilbefolkningen är inte bara i behov av säkerhet och skydd men det är först efter att säkerhetsläget förbättrats som hjälporganisationer och humanitär hjälp kan börja bygga upp samhället på nytt. Under den tid som kontingenten varit på plats så har samarbeten påbörjats med FNs polisiära bidrag (UNPOL), likväl som civila delar ur både FN och andra samarbetsnationer. Genom detta har vi kunnat inhämta nödvändig information för att de civila delarna ska kunna prioritera sina insatser. Det finns fortfarande mycket kvar att göra men jag har hopp om att FN ska kunna göra det som så få andra organisationer kan – genomföra verksamhet tillsammans med militära och civila delar, sida vid sida, i syfte att fullt ut nå ut till civilbefolkningen.

 

  • Militärtolk Mali14
Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *