På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

ÖB:s första besök i Gao

Malistyrkan

 

Överbefälhavare Micael Bydén besökte under förra veckan Mali. Under sin vistelse pratade han med soldater och officerare ur Mali 14, vid NSE i Bamako och på Camp Estelle i Gao för första gången.

Överbefälhavaren hade ett digert program under förra veckans besök i Mali som började i Bamako där han samtalade med SRSG (FN särskilda sändebud i Mali), MINUSMA:s tjänsteförrättande styrkechef samt den svenska ambassadören. Därefter stod besök och samtal med det svenska NSE grupperat vid Camp Midgård på schemat.

Dagen efter gick resan via Gao till Task Force Takuba där ÖB fick möjlighet att träffa förbandet på plats i insatsområdet. Slutligen besökte så ÖB styrkebidraget, Mali 14, i Gao och Camp Estelle, där förbandet stod uppställt när generalen anlände. Då detta var första besöket för ÖB på plats så innehöll besöket även en rundvandring vid förbandets olika delar som Jägarskvadronen, staben, huvudförrådet, reparationsgruppen och den svenska sjukvårdsinrättningen, Level 1.

CO Mali 14, Övlt Dennis Löfvenborg, presenterade förbandet och verksamheten som bedrivits under insatsen inom ramen för Mobile Task Force, FN nya koncept med mobila insatsstyrkor. Särskilt fokus lades på förbandets positiva utveckling avseende tillgänglighet och uthållighet men framförallt utvecklingen av samarbetet med andra MTF förband.

Överbefälhavaren konstaterar att logistik, underhåll av fordon och materiel och andra stödresurser är avgörande för att skytteskvadronen skall ge efterfrågad effekt. Funktioner som är ännu mer utmanande i den miljö som förbandet verkar i, men som utvecklas positivt genom professionalism och framåtanda hos chefer och soldater.

Med sig vid besöket fanns även bataljonschefen för 31.bataljon vid Livregementets Husarer, Övlt Henrik Peters, som fick möjlighet att träffa soldater och officerare ur sin bataljon som utgör en betydande del av Mali 14. Vidare fanns representant ur SFL samt några av ÖB:s rådgivare med vid besöket

”Vi är mycket tacksamma för att överbefälhavaren kunde genomföra besök vid förbandet och den feedback vi erhöll vid besöket” säger Dennis Löfvenborg och konstaterar att ”uppföljning och besök från chefer i Sverige är viktiga för att erhålla en gemensam lägesbild av insatsen och vilka förutsättningar förbandet har i insatsområdet att genomföra den anbefallda verksamheten.”

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *