På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Gemensamma operationer

Malistyrkan

Samarbetet med britter och tyskar har utvecklats markant under MALI14, med bland annat den tyska drönaren ”Heron” och brittiska förband. Under hösten har samordning och informationsutbyten skapat goda förutsättningar för att genomföra gemensamma operationer vilket har renderat i att förbanden har kunnat nå högre ställda mål, tillsammans. 

 

Britterna har utgångsgrupperat i den södra delen av operationsområdet, Jägarskvadronen ur Mali14 i den östra. Klockan är tre på eftermiddagen och soldaterna sitter uppsuttna i terrängbilarna. Långt från den asfalterade vägen, vidare förbi steppen, fram till Sororiskogen, som ur svenska mått mätt snarare är en äng med utspridda träd. 
Det knastrar över radion, ”ODIN this is EAGLE…”. Britterna meddelar att de är på plats.

Tillsammans för att skapa förutsättningar 

Under dagarna innan har drönaren, ”Heron”, legat och cirkulerat och spanat mot området. Informationen har analyserats och vidareförmedlats till den svenska skvadronen via deras JFIST (Joint Fire Support Team) för att ge en så bra lägesbild som möjligt. Även britterna har varit på platsen tidigare, för att få information och underrättelser om vad som försiggår i Sororiskogen. Mycket tyder på att kriminella och terrorister använder området flitigt.

Ett möte med britterna genomförs någon dag innan. Koordinering och förberedelser genomförs i deras fordonsborg. Planering, samordning, uppdelning av områden och tillvägagångssätt redovisas i syfte att uppnå så god effekt som möjligt tillsammans mot ett gemensamt mål.

 

Patruller för att synas 

Galtarna ringlar sig fram mellan träden och över de gräsbeklädda kullarna. Sororiskogen är som tagen ur bröderna lejonhjärta och Nangijala, men träden har bytt blommorna till en oändlig mängd taggar. Det flyger upp gräshoppor stora som fåglar när galtarna stöter i träden och det dammar till när fordonen passerar över mjukare sand.

Flera människor befinner sig i Sororiskogen, mestadels nomader som bor i tältliknande, runda hus. De vallar sina getter och kor på den träd- och  gräsbeklädda marken. Inga indikationer finns på att det rör sig kriminella under tiden vi är på plats.

Klockan är ”Kalle”, skvadronen är på plats. Operationen påbörjas väl samordnat med britterna i söder och tyskar i luften. Plutonerna påbörjar patrullering i sina respektive sektorer. Det är varmt, men det finns lite svalkande AC i fordonen.

Området kring Sororiskogen är omringat av svenska och brittiska förband, ingenting kommer in eller ut obemärkt. Den svenska skvadronen genomför flera patruller, till fots och med fordon. Samtidigt som patrulleringen pågår sker en ständig samordning med tyska ”Heron” och britterna.

Rapporter om rörelse 

Kvällen innan rapporterade tyska ”Heron” att en handfull män befunnit sig vid en vattensamling, i norra delen av operationsområdet. För att ta reda på vilka de är tar sig en pluton fram till platsen, det visar sig vara en mindre vattensamling där några yngre män röker kött. Samverkan genomförs med männen och med hjälp av tolk förklaras syftet med närvaron i området.

Patrulleringarna fortsätter under natten intill att dagen gryr och fortsätter under nästkommande dag. Tack vare mörkerhjälpmedel som bildförstärkare är inte mörkret en begränsning för oss, något som inte är självklart för alla förband inom MINUSMA. 

En väg framåt tillsammans

Den synkroniserade operationen var lyckad, även om vi inte stötte på någon med illvillig inställning vet vi att det har en avskräckande effekt. Med gemensamma förmågor, ett gott samarbete med brittiska kollegor, mellan tyska ”Heron” och vår JFIST, har vi tillsammans uppnått det gemensamma målet med operationen. 

Operationer med flera nationer inblandade genomförs inom MINUSMA, men då är nationerna separerade i tid och/eller geografiskt. Vid denna operation samordnades tre nationer i tid och rum mot ett gemensamt mål, något som är unikt inom MINUSMA.” säger kontingentschefen Övlt Dennis Löfvenborg.

Samarbetet med våra kollegor i MTF fortsätter och vi har med operationen i Sororiskogen utvecklat vår förmåga till gemensamma operationer. 

Med vår förmåga och våra förutsättningar att kunna genomföra operationer under alla dygnets timmar, tillsammans med andra nationer,  bidrar vi till fred och stabilitet i Mali samt ligger i framkant avseende utvecklingen av FN´s förmåga att möta nya hot.” avslutar Dennis Löfvenborg 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *