På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Militärt arbete för civila insatser

Malistyrkan

Under förra veckan stöttade den svenska kontingenten MINUSMA:s civila delar för att möjliggöra invigningen av en ny brunn med tillhörande vattentorn i byn nordväst om Gao. Tillsammans med den högsta civila chefen i Sektor Öst, firade byborna att de nu fått förutsättningar till bättre levnadsförhållanden.

 

 

På vägar och genom terräng tog sig galtarna fram tillsammans med de civila FN-bilarna. Efter flera timmars färd i hettan anlände konvojen till byn med svenska FN-soldater, UNPOL samt civila FN-kollegor. Lokalbefolkningen hade förberett väl, ett stort tält var rest och hela byn var samlad för invigningsceremonin för den nya brunnen.

Souef Mohamed El-Amine, Sektor Östs högsta civila chef, och anslöt till folksamlingen tillsammans med sina medarbetare. Efter en inledande ceremoni under tältduken för att få lite skugga, besöktes i tur och ordning brunnen och vattentornet. Invigningsceremonin var välbesökt med stort deltagande av såväl byns ledare som män, kvinnor och barn.

Under färden och på plats cirkulerade tyska drönaren Heron med ett vakande öga över byn och bidrog med underrättelser till det svenska förbandet.

 

 

Säkerheten skapar förutsättningar

Det är tillsammans vi skapar en säkrare tillvaro för det maliska folket. Samarbetet mellan FN:s civila delar, de militära förbanden och lokalbefolkningen kapar en hållbarhet och långsiktighet i arbetet för fred.

Nyckeln till framgång är att samtliga delar inom FN är involverade, såväl civila som militära med lokalbefolkningen i fokus för säkerhetsarbetet.

Fortsatt arbete

Brunnen och vattentornet är ett konkret bevis för att det vi gör här, gör skillnad. Tack vare den nya den nya infrastrukturen kan lokalbefolkningen i byn odla mer, skapa förutsättningar för en säkrare ekonomi och minska risken för sjukdomar. Säkerheten är en förutsättning för att samhället i Mali ska kunna utvecklas. FN:s och vårt arbete fortsätter för att fler byar ska kunna leva i fred och i säkerhet.

 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *