På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Dag Hammarskjöld, 60 år sedan kraschen i Afrika

Malistyrkan

Gästerna samlades inne på Camp Estelle. Tyskar, britter och jordanier tillsammans med den svenska kontingenten. Alla för att högtidlighålla Dag Hammarskjölds minne och gärning.  

Natten mellan den 17 och 18 september 1961 störtade planet ovanför det som idag heter Zambia. Samtliga 16 passagerare på planet avled däribland FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld. Han var på väg till en förhandling för eldupphör mellan FN och Katangesiska styrkor under Kongokrisen. Han dog i tjänsten för fred.

Högtidlighållandet genomfördes med en enkel ceremoni, med tal av överstelöjtnant Dennis Löfvenborg och kontingentens pastor följt av en stunds tystnad. Avslutningsvis bjöds det på ”Swedish fika”.

Generalsekreterare Dag Hammarskjölds outtröttliga arbete resulterade den första militära FN-insatsen och lade grunden för dagens militära FN-uppdrag


Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *