På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Under operation – kontrasternas land

Malistyrkan

Det är natt och vi spanar mot en närliggande by, under kommande dag skall vi framrycka dit för att samverka. Det är en ganska liten by, några hundra människor, en brunn, ett provisoriskt sjukhus och en moské. Skvadronen har grupperat uppe på en höjd varifrån vi har god observationsförmåga, 360 grader runtom. Intill byn rinner en liten å som vi tidigare under dagen har tagit oss över, det har interegnat på en vecka så den är torrlagd lite längre upp. I utkanten av byn syns tydliga tecken på att ån stundtals växer till en mindre sjö, både träd och murar runt husen har tydliga spår av lera och sand nästan en meter upp. Husen ligger därför inte intill ån utan på mindre höjder, det är dessutom förhållandevis rent på skräp vid byn, även detta ett tecken på att det tidigare har varit en högre vattennivå.

Uppe på höjden har en normalbild infunnit sig. Knappt något ljud hörs från byn, enstaka människor är i rörelse, främst kring moskén. När natten tar vid så slutar också den lilla rörelse man tidigare kunde se i byn. Samtidigt ökar ljuden man kan höra i denna stäppliknande öken. Nere från ån tävlar grodorna om vem som kan höras mest. Likt en samstämmig kör bildar grodorna en ljudmatta som endast överröstas av skriken från åsnorna som vandrar omkring med benen hopknutna för att inte springa för långt bort. Några av åsnorna har nu tagit sig väldigt nära vår observationsplats mot byn. Självklart så ställer sig en åsna ett par meter från oss och skriker demonstrativt mot Observationsplatsen. Under en stund är åsnan det enda som hörs, envis som en åsna har aldrig stämt bättre.

 

Klockan 0300 får vi rapport om en inkommande storm. Alla börjar riva sina mozzie domer (myggnät). Vinden börjar sakteligen öka i styrka, himlen som nyss var fylld av starkt lysande stjärnor har nu blivit mörk och fylld av sanddamm och moln. Klockan är strax efter 0500 och vi ger nu upp tanken på att lämna höjden någon gång snart. Vad som borde varit början på en ny dag med solens ankomst är snarare det motsatta. Det blir bara mörkare och mörkare. Grodornas kör kan inte längre höras från ån, åsnornas envisa skrik har förbytts av piskande vind och kraftigt regn. Terrängen framför oss kan inte längre kännas igen. Den liknar mer en sjö med uppsprungna bäckar som snabbt bildar små sjöar. Den hårt packade sanden har nu börjat luckras upp och när den första fastkörningen ett par minuter senare är ett faktum, står det klart att detta kommer att bli en mycket lång dag.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *