På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Operationer – Söder om Gao

Malistyrkan

Operationer söder om Gao

 

Galtarna står uppställda, redo att åka ut. Soldaterna är uppsuttna och väntar på framåt. Ut genom Camp Castors portar, vidare längs vägen mot Ansongo, för att lösa ställda uppgifter. Operationerna inom ramen för MTF (Mobile Task Force)  har varit lyckade och skapat synergier för framtiden.

 

I området söder om Gao och kring staden Ansongo går flera smuggelrutter som nyttjas av såväl kriminella som terrorister. Människor, droger och andra illegala laster fraktas frekvent genom området och vidare norrut. Det är i dessa områden Mali14 verkat de senaste veckorna.

Tin-Hama, en by belägen mitt ute i öknen, öster om Ansongo, långt från floden Niger. Det är en by som flitigt använts av terrorister och kriminella för att köpa och sälja varor, fylla på sina förråd, för att sen röra sig tillbaka ut i öknen. Det svenska FN-förbandet har bland annat befunnit sig i och kring Tin-Hama för att förhindra och störa den olagliga verksamheten och skapa förutsättningar för att på sikt möjliggöra att FN:s civila delar kan arbeta i området.

 

Genom samarbete når vi framgång

Två veckor innan Mali14, påbörjade det brittiska ISR-förbandet operationer längs floden Niger och mot byn Tin-Hama, för att inhämta information om operationsområdet och om vad som är normalbild. Under hela perioden, från det att britterna påbörjade sin operation och när Mali14 sedan befann sig i området, har den tyska drönaren ”Heron” kunnat ge ytterligare underrättelser från luften.

– Med informationen från det brittiska ISR-förbandet, tillsammans med den tyska drönaren ”Heron” har det gett oss goda förutsättningar att planera och anpassa oss. Det har möjliggjort för oss att arbeta i samma område och använda uppgifterna för att effektivisera vårat eget arbete, säger Carl, Stridsledare, Mali14 och fortsätter:

– En sådan uppgift kan vara terrängen. Under regnperioden är den ständigt föränderlig, så med färsk data om hur det ser ut och vad som är möjligt, har förbandet kunnat planera sina färdvägar och sitt uppträdande.

En logistisk prövning

För att kunna verka under en längre period har logistiken varit en viktig pusselbit för operationerna. Tyskar och nigerier har tillsett att resurser konvojerats mellan Gao och Ansongo där de nigerianska styrkorna stått för härbärgeringen vid FN-campen.

– Operationer i Mali är en stor logistisk utmaning. Väder och klimat utsätter både personal och materiel för stora påfrestningar, säger Olof, sektionschef för logistiksektionen, Mali14.

Avstånden är långa, inte nödvändigtvis i själva sträckan, men i tid när man tvingas köra i terräng för att undvika eventuella hot eller då vägar saknas. Det ökar förbrukning av förnödenheter, ställer större krav på vårt sjukvårdskoncept och genererar tätare serviceintervaller för vår utrustning.

– Vi har vinnlagt oss om ett gott samarbete med andra nationer, både inom MTF men även övriga FN och den maliska armén, FAMa (Forces Armées Maliennes). Det har givit oss avsevärt bättre möjligheter att lösa uppgifter men vi har också bidragit till att övriga nationer har kunnat lösa sina, säger Olof.

 

 

 

 

Samarbete ger goda resultat

Resultaten av operationerna har varit goda. Mali14 har skapat förutsättningar för att fortsätta operationer i området men också för att framtida missioner ska kunna fortsätta arbetet söder om Gao.

– Vi har haft en intensiv inledning av vår insats med fyra större operationer de första sju veckorna vilka har lagt grunden för kommande operationer och rotationer. Vi har utvecklat vår förmåga till underrättelse, verkan och ledning samt vårt logistiska koncept. Alla dessa delar har vi utvecklat, inte bara internt, men också tillsammans med andra inom och utanför MTF. Detta ger oss en robustare styrka med högre effekt än om vi hade jobbat ensamma vilket skapar förutsättningar för ännu komplexare och mer avancerade operationer framöver, en erfarenhet våra samarbetspartner delar. Tillsammans med MTF, MINUSMA samt FAMa kommer vi kunna skapa ökad trygghet och säkerhet för lokalbefolkningen och FN:s civila delar i de områden vi verkar i, det känns mycket bra, säger Dennis Löfvenborg, Kontingentschef, Mali14.

 

 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *