Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Midsommar i Gao

Malistyrkan

Midsommarfirandet blev något avskalat och genomfördes på midsommardagen. Men det serverades sill, lax, köttbullar och knäckebröd

Midsommardagen, strålande sol, inga moln och varm väder. Kontingenten står uppställd på Camp Estelle för att påbörja firandet av midsommar. Ett tack riktades till den svenska kontingenten för sjukvårdsstödet till de sårade FN-soldaterna under midsommaraftonen. Ett något förskjutet firande, eftersom skvadronen varit ute på operation som direkt följdes av sjukvårdsstöd till de sårade soldaterna.

Efter uppställningen ropades det ut på det tyska högtalarsystemet att en ”haboob” var på ingång (haboob är det arabiska ordet för sandstorm). Sandstormen följdes av en kraftig regnskur, där regnet var uppblandat med den röda sanden. Naturligtvis skedde det lagom till att alla skulle vandra bort till matsalen där det serverades senapssill, matjessill, lax, köttbullar och mycket därtill.

Ett något avskalat midsommarfirande, med svenska mått mätt, avslutades med jordgubbar och mjölk i den afrikanska natten.

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *