På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Vi är Mali 14

Malistyrkan

Luften är fylld med damm, solen står i zenit, det är 45 grader varmt i skuggan, 1200km till närmsta kust och det är 5000km hem till Sverige.

 

Andra veckan i 2021 påbörjades formellt insatsutbildningen i det som är Mali14. Personal från främst K3 men också från hela Sverige samlades i ett iskallt Karlsborg vid Vätterns strand. I ett halvår har vi förberett oss på att åka till Mali (och vissa ännu längre). Och nu är vi här, i ett sandigt, varmt (45 grader i skuggan!) land, 5000km från Sverige.

You name it we have it

Mali14 består av cirka 220 personer, med huvuddelen i Gao, som ligger i östra Mali och en mindre del av styrkan är nere i huvudstaden Bamako. Alla kompetenser som kan tänkas behövas finns. Sjuksköterskor, skyttesoldater, logistikfunktioner, underrättelseofficerare, alla lika viktiga för att få maskineriet att fungera. Under ett halvår ska vi ingå i den FN-ledda insatsen i Mali innan vi blir avlösta av Mali15 och därefter får komma hem till Sverige.

 

Som Kjell Höglund sjunger, ”man vänjer sig”  

Det som står på allas agenda just nu är att vänja sig med värmen. Ut och gå på morgonen, innan det blir allt för varmt, acklimatisering, vänj kroppen!

Just nu väntar vi in det sista gänget som sitter i Karantän nere i Karlskrona, sen är vi äntligen återsamlade!

 

Mali14 Första uppställning i Mellersta fyrkanten. den 11 Januari.

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *