På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

NATIONALDAG OCH ÖVERLÄMNING TILL MALI14

Malistyrkan

Precis som för alla före oss, letar sig nu sanden in överallt för Mali14. Den röda sanden börjar sakta men säkert sätta sig i kläderna och byta färg från beige, till några nyanser närmre rött. Det är den 6 juni, nationaldag och ceremoni för överlämnandet av det svenska styrkebidraget och Camp Estelle till Mali14.

 

 

Överstelöjtnant Fredrik Åkerman, chef för Mali13 lämnar nu över till Mali14 och överstelöjtnant Dennis Löfvenborg. Det är nu med det nya MTF-konceptet (Mobile Taskforce) som Mali14 fortsätter den fredsfrämjande insatsen i Mali, tillsammans med bland annat tyskar och britter. 

Under ceremonin med fanvakt och uppställning med delar ur Mali13 och Mali14, framfördes tal till de två förbanden. Ett stort tack riktades till Mali13 för väl genomförd insats och HOTO, vilket banar väg för Mali14.

 

Överstelöjtnant Åkerman talade under ceremonin till Mali 13 och Mali 14

”SWECON Mali13 och Mali14, det är dags för förändring. Det är dags för Mali13 att åka hem och för Mali14 att ta över. Det är med blandade känslor jag står här framme. Det har varit en intensiv och händelserik insats, som krävt mycket jobb. Detta gör att det känns skönt att åka hem och vila upp sig lite och umgås med familj och vänner. Å andra sidan finns vetskapen om att det roliga är på väg att ta slut, nya operationer att planera och genomföra väntar. Men var sak har sin tid och tiden har nu kommit till byte av kontingent.

Mali14, jag vill först rikta mig till er. Jag upplever att ni som går in i den här insatsen väl förberedda och redo att ta er an de utmaningar som väntar er. Ni har varit väldigt lyhörda och ödmjuka under den HOTO  (Hand over, take over) som genomförts, vilket gjort att det flutit på smidigt och med få friktioner. De så viktiga kontakterna med sidoordnade och högre chefer har redan kommit igång på många håll.

Ni har en fantastisk resa framför er, fylld av nya utmaningar att lösa. Ni kommer att fortsätta utvecklingen av MTF-konceptet och leverera ett viktigt bidrag. Det finns goda förutsättningar att öka samarbetet inom MTF ytterligare och få ut ännu mer effekt, förbanden tillsammans. I det avseendet har överstelöjtnant Löfvenborg redan initierat det arbetet för Mali14. Jag önskar er all lycka till, ni kommer göra ett utmärkt jobb.

Avslutningsvis, Mali13, ni har gjort ett strålande arbete under svåra omständigheter. Känn en stolthet och era insatser och njut av en välförtjänt ledighet väl hemma i Sverige. Ta hand om era anhöriga och visa uppskattning för det de gjort på hemmaplan, det är de värda.

Jag kommer nu att överlämna befälet och den svenska fanan till överstelöjtnant Dennis Löfvenborg.”

 

Avslutningsvis framförde överstelöjtnant Löfvenborg 

Sällan har väl valspråk vid två kontingenter varit så passande och matchande som nu.

Mali13 ordspråk – alltid främst

Ni har spårat för inte bara oss, utan även MTF och FN. Ni har drivit utvecklingen av det svenska styrkebidraget på ett förtjänstfullt sätt vilket märks när vi kommer ner till detta dukade bord. Ni har även varit högst involverade i uppstarten och utvecklingen av Mobile Task Force, MTF, något som chefer och officerare ur MTF vittnar särskilt om. Er nyfikenhet och vilja att ligga i framkant har utvecklat er som personer, ert krigsförband, MTF och även MINUSMAS militära del!

Ni har varit främst, bra jobbat och tack för ert gedigna arbete vilket skapar goda förutsättningar för oss. Tack för er insats!

Vårt valspråk – PERGITE PRO PACE

K 3:s valspråk Pergite – Framåt, följt av vårt existensberättigande här i Mali Pro Pace- För freden.

Där Mali13 – Främst – nu lämnar skall vi ta över och fortsätta ”Framåt för freden” – ”Pergite Pro Pace”.

Vår resa startar nu och skall präglas av flexibilitet – ansvarsglädje – kamratskap – samarbete!

Det är med stor ödmjukhet och tillförsikt jag tar över förbandet. Vi har stora skor att fylla från Mali13 och ett stort ansvar på våra axlar från världssamfundet, försvarsmakten, K3, MTF, våra anhöriga och egna förväntningar. 

Detta i en miljö som ställer höga krav på både individer, chefer och materiel och mot en motståndare som är dynamisk och kapabel. Men vi är väl förberedda, övade och prövade för att axla detta ansvar.

Där ni var främst fortsätter vi nu framåt!”

 

Ett stort tack till Mali13 för genomförd insats!

 

PERGITE PRO PACE

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

1 kommentar

  • Stig Jansson 7 juni 2021 07:17

    Stay safe Mali 14

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *